
Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği Başkanı Fahir Gök, dergimize yaptığı değerlendirmede COVİD19 süreci ile birlikte Üreticiler arz zincirini tekrar sorgulayacak ve bu sorgulama da Türkiye ve sektörümüz adına fırsatlar sunacaktır.
Covid 19 Virüsü İle Başlayan Sürecin Aydınlatma Sektörüne Yansımaları
Salgın döneminin başladığı günden itibaren üyelerimiz ile etkin iletişimi sağlayarak salgının etkileri üzerinde bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Bugün tarihli üyelerimizin yüzde 90 oranında üretime devam ettiklerini, üretime devam eden üyelerimizin %10 unu tam kapasite, %70 inin de yüzde elli kapasite ile çalıştıklarını biliyoruz.
Yine üyesi olduğumuz LightingEurope ile her gün gerçekleştirdiğimiz görüşmelerden de takip ettiğimiz üzere benzer durumun Avrupa Birliği üye ülkelerde de aynı olduğunu biliyoruz. Örneğin; İngiltere’de salgının sektöre etkisi %55 oranında üretim kapasitesi azalmıştır. Kapasite olarak bir azalma söz konusu olsa da tüm üyelerimizin üretime devamlılık için çalıştıklarını ve çabaladıklarını biliyoruz. İstihdamı korumak, çalışma barışını sağlamak dilek hedefimizdir. Pazarın mevcut durumunu satış kanalları olarak gözden geçirdiğimizde proje satış kanalının salgına rağmen faaliyette olduğunu, ticari kanalın ise Nisan ayı içinde durağan bir döneme girdiğini söyleyebiliriz.
Salgın öncesinde aydınlatma sektörü, 2019 yılının özellikle ihracat pazarında ortaya koyduğu büyüme oranlarının etkisi ile kazandığı ivme doğrultusunda hızla ilerlemekteydi. Yine aydınlatmanın enerji verimliliğinin ayrılmaz bir parçası olması ve bu konuda ulusal eylem planlarının uygulamaya başlanması sebebiyle oluşan yeni fırsatlar bu hızlı ilerlemeye iç pazar açısından katkı sağlamaktaydı. Salgın sebebiyle bu hızlı ilerlemeye kısa bir ara verilmiş olsa da salgın sonrasında bu çıkışın devam edeceğine inanıyoruz. Özellikle her zaman söylediğimiz gibi Türkiye Aydınlatma Sektörü ülkemizin coğrafi konumu, lojistik ağ avantajı, üretim kapasitesi ve insan kaynağı ile gelecek dönemde daha da önem kazanacaktır. Çin dahil olmak üzere Avrupa’da pek çok ülke ve üreticileri arz zincirini tekrar sorgulayacak ve bu sorgulama da Türkiye ve sektörümüz adına fırsatlar sunacaktır. Yeni alışkanlıklar, değişen ezberler ve yeni normaller üretim süreçlerini değiştirecektir. Aydınlatma sektörü olarak dışa bağımlı bir sanayiyiz, bu bağımlılık her sene ithalat verilerinden izlediğimiz üzere azalma gösterse de bunun gelecek dönemde çok daha azalacağını tahmin ediyoruz. Aydınlatmanın insan yaşamına güvenlik, konfor, sağlık konularındaki katma değeri sebebiyle günlük yaşamda olmazsa olmaz bir unsur olması sebebiyle aydınlatma ekipmanları konusunda ülkelerin kendilerine yetme çabası gelecek dönemde artacaktır, biz de bu konuda üzerimize düşeni yaparak katma değeri yüksek aksam ve parçaların yerli üretimi içinde önemle adımlar atacağız. Özellikle LED çip üretiminin ülke politikasında yüksek teknoloji ürün olarak kabul edilmesi ile atılan önemli adımın çok yakın bir tarihte üretim olarak hayat bulacağını da buradan müjdeleyebiliriz.

Bu değişimi üreticimizin fırsat olarak görmesi ve değerlendirmesi ile sektörün güçleneceğine ve ihracat hedeflerimize kolayca ulaşabileceğine inanıyoruz. Yine salgının tüm dünya da olduğu gibi, ülkemizde de sektöre önemli bir etkisi yerli üretimdeki artış olacaktır.
Yukarıda bahsettiğimiz üzere kurucu üyesi olduğumuz LightingEurope aracılığıyla sektörümüzün diğer ülkelerdeki faaliyetlerini yakından takip etme ve bilgi alışverişinde bulunmak imkânımız oldu. Üretim kapasitelerinin azalması konusunda İngiltere başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesi ile aynı aşamada olduğumuzu belirtebiliriz. Global üreticilerin, salgının öncelikle Uzakdoğu da başlaması ve yayılması ile tedarik zincirinde, lojistik ağında ciddi sıkıntılar yaşadıklarını biliyoruz. Bu dönemde üreticimizin aksam ve parçalarla ilgili yurt dışı tedariklerinde doğru ve verimli planlama yaptığını üyelerimiz ile yaptığımız görüşmelerden biliyoruz. Süreç bugüne kadar yaşanan tüm krizlerden farklı olsa da Türk üreticinin kriz yönetimi konusundaki yetkinliklerinin olduğu da tartışılmaz bir konudur. Örneğin; ödeme vadelerinde bugün farklı ülkelerde erteleme yaşandığını biliyoruz ki bunlardan biri de Türkiye, üreticimiz bu ertelemelere karşın önlemlerinin alınması ve nakit yönetimi konusunda oldukça hızlı hareket ederek, zamanında çözüm önerilerinin oluşturulması için gayret göstermektedir.
Geçen bu sürede kurum olarak neler yaptınız? Süreçteki en önemli faaliyetimiz üyelerimiz ile aktif iletişimde bulunarak ülkemizdeki ve dünyada ki gelişmeleri, onlara destek olabilecek her türlü bilgiyi güncel olarak onlarla paylaşmaktır. Bu dönemde en çok ihtiyacımız olanlardan birinin de bir olduğumuzu, dertlerimizin aynı olduğunu ve ortak çözümler için hep birlikte adım atabileceğimizi hatırlamaktır. Salgın döneminin başladığı günden itibaren üyelerimiz ile etkin iletişimi sağlayarak salgının etkileri üzerinde bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Bugün tarihli üyelerimizin yüzde 90 oranında üretime devam ettiklerini ancak büyük oranda %50 kapasite ile çalıştıklarını biliyoruz. Üyesi olduğumuz LightingEurope ile her gün gerçekleştirdiğimiz görüşmelerden de takip ettiğimiz üzere benzer durumun Avrupa Birliği üye ülkelerde de aynı olduğunu biliyoruz. Örneğin; İngiltere’de salgının sektöre etkisi %55 oranında üretim kapasitenin azalmasıdır. Kapasite olarak bir azalma söz konusu olsa da tüm üyelerimizin üretime devamlılık için çalıştıklarını ve çabaladıklarını biliyoruz. Bizler de bu çabayı yürekten destekliyoruz.
Her ne olursa olsun önemli bir sektör sorunu olan standart dışı ürünler ve bu ürünlerin piyasa sürülmesi sonucunda oluşan haksız rekabetin önlenmesi için çalışmaya devam ediyoruz. Aydınlatma ürünlerinin piyasa gözetim ve denetimi için uygulamada olan yönetmeliklerin bilinirlik ve farkındalığı arttırdıkça haksız rekabetin önleneceğini biliyor, çalışmalarımızda bu doğrultuda yönlendiriyoruz
Daha önceki açılamalarımızda paylaştığımız üzere 2020 ve sonrasında sektörümüz için en önemsediğimiz proje TÜRKİYE’NİN AYDINLATMASI DÜNYAYI AYDINLATIYOR söylemi ile çıktığımız ve dünya ihracatında ilk 10 arasında olmayı hedeflediğimiz yolculuğumuzda önce ülkemiz, sonrasında sırası ile üretici ve son kullanıcıya yol boyunca ihtiyaç duydukları her konu başlığında, özellikle standartlara uygun üretim, eğitim, destek olabilecek bir aydınlatma merkezi kurmak istiyoruz. Dört ana bölüm olarak planlanan merkezde
– Aydınlatma Test Laboratuvarı
– Aydınlatma Eğitim Akademisi
– Aydınlatma Ar-Ge ve Teknoloji Geliştirme Merkezi
– Aydınlatma Ekipmanları Atık Yönetim Merkezi yer alacaktır.
Bu merkez hakkında devam ettiğimiz çalışmalarımıza küresel salgın dolayısıyla kısa bir ara vermek zorunda kalsak ta, kaldığımız yerden çok daha yüksek bir enerji ve istek ile devam edeceğiz. Son olarak AEEE yönetimindeki sorumluluğumuz ile de farklı hedeflerimiz olduğunu belirtmek ve bu konuda da bilgi vermek isteriz. Yetkili olduğumuz ürün grupları olan küçük ev aletleri ve lambalarda her bir tüketicinin bu ürünlerin geri dönüşüme kazandırılması konusundaki farkındalığının artmasını hedefliyoruz. Bugün bu iki grubunun toplanması ile ilgili olarak Türkiye nüfusunun yaklaşık %20 sine ulaştık, iş birliği yaptığımız Belediye sayısı 56 ye yaklaştı, floresan lamba toplama hedeflerimizde ise 2019 önemli bir artış sağladığımız ve sadece Türkiye de değil pek çok Avrupa ilkesi ile karşılaştırdığımızda önde olduğumuz bir toplama oranına ulaştık. Bunun adım adım artacağına inanıyor, geleceğimize katkı sağlamak üzere çalışıyoruz. Özellikle yaşadığımız bu dönem e-atık dahil olmak üzere tüm atıklar için birey veya topluluk olarak üzerimize düşenleri gözden geçirmek için önemli bir fırsat olabilir.