ACK Aydınlatma, sektörde 25 yıllık birikimiyle tecrübe edinmiş, uygulama ve üretim tarafında profesyonelleşmiş ve kurulduğu ilk günden itibaren sadece aydınlatma alanında uzmanlaşarak faaliyet göstermiş bir firmadır. Aydınlatmada ince detayları hesaplayıp mükemmel çözümler sunuyoruz. İc mekan aydınlatma armatürleri, dış mekan aydınlatma armatürleri, endüstriyel aydınlatma armatürleri, LED’li ve konvansiyonel olarak yaklaşık yüzlerce urun gamımızla yerli üretim yapmaktayız diye sözlerine başlayan ACK AYDINLATMA Yönetim Kurulu Başkanı A.KADİR YILDIZ ile güzel bir söyleşi gerçekleştirdik
Firmanızın kuruluş süreci ve yapılanmanızdan bahsedebilir misiniz?
ACK markası olarak bayilik ağımıza kalite prensiplerimiz doğrultusunda yurtdışında ürettirdiğimiz ürünlerle hizmet verdik. Bu aşamada sadece ürün geliştirme, yenilikçi ürün bulma ve etkin bir teknik servis hizmetiyle satış ağına hizmet veren firmamız, koşulların olgunlaşması ve pazardan gelen talepler doğrultusunda “artık üretimde yer almalıyız” diye düşünerek bugün bir üretim ve lojistik üssü olarak hizmet veren binasında faaliyetlerini sürdürmeye başladı. Bu merkezde elektronik çip ve komponent dizgi makinalarından oluşan bir dizgi hattı, 3 adet otomatik ampul üretim hattı, metal işleme hattı, Kalıphane ve döküm hattı, montaj hattı, boyahane, ölçüm laboratuvarı ve arge departmanıyla entegre olarak üretim yapılabiliyor. Silivri Selimpaşa Sanayi Bölgesi’nde 18,000 m2 kapalı alana sahip bu binamızda tüm bayilerimize hizmet sunan bir lojistik merkezi ve antrepomuz da bulunmaktadır. Kurumumuzun en temel ilkesi ürünlerimizi kullananlara ACK garantisini hissettirmektir. Bizi bu günlere getiren en temel anlayışımızın bu olduğunu düşünüyoruz. ACK garantisi demek kaliteli ürünler demek olduğu kadar, tüm müşterilerimize en kaliteli hizmeti ve teknik servisi sunmak, çalışanlarımıza kaliteli bir çalışma ortamı oluşturmak ve kısacası tüm paydaşlarımızın mutlu olması için çabalamaktır. Bu çabalar gelişkin bir ERP ve MRP sistemiyle desteklenmeden bir anlam ifade etmeyeceği için, şirketimiz dijital – yönetsel yapılanma konusunda da sürekli bir atılım içinde bulunuyor. Tamamen dijital ve yönetsel olarak kontrol edilen bir üretim – muhasebe/finans – satış ağı – pazarlama – lojistik -stratejik planlama çarkının düzenli işlediği bir yapılanmamız olduğunu söyleyebilirim.
ACK Lighting olarak kuruluşunuzdan bugüne ne gibi yatırımlara imza attınız.
İlk ve en büyük yatırımımızı her zaman insan kaynağımıza yaptık. Sonraki tüm yatırımlarımız insan kaynağımızla birlikte ortaya çıkmış yatırımlardır. Etkin bir ölçüm, yönetim ve stratejik karar alma süreçlerimizde en önemli girdileri sağlayan raporlara kolay ulaşabilmek adına oldukça kapsamlı bir ERP ve MRP yatırımımız oldu. Yurt dışı satın almalarımızı organize edebilmek adına yurt dışında bir temsilcilik açtık. Üretim üssümüz ve bu üssümüzdeki tüm ekipman ve üretim hatları, lojistik hizmet yatırımları, ar-ge yatırımları, ür-ge için yapılan yatırımlar, eğitim yatırımları, bayilerimizle iletişimimizi maksimize etmek adına yapılan satış ağı yatırımlarını önemli yatırımlarımız olarak görebilirsiniz.
ACK Lighting için kısaca; “Önce İnsan Yaklaşımı” diye işinizi anlatıyorsunuz. Buradaki temel felsefe nedir?
İnsan olmadan hiçbir üretim olmaz. Ne ürün ne de hizmet üretemezsiniz. ‘’Önce insan’’ yaklaşımımız sayesinde şirketimiz ve markamız bugün olduğu yere gelebilmiştir. Biz bu yaklaşımımızla; çalışanlarımızı, tedarikçilerimizi ve satış ağımızı ele alıyoruz. Yani bir tek kendi çalışanlarımız değil tüm paydaşlarımız mutlu olmalı. Bu düşüncemiz beraberinde diğer yatırımları ve gelişmeleri getirmektedir.
Geçmişten günümüze aydınlatma sektöründe neler değişti.
1990’lardan bu yana özellikle aydınlatma teknolojilerinde devrim niteliğinde değişiklikler oldu. En basit haliyle enkandesan ampuller yerlerini önce tasarruflu olarak tabir edilen kompakt floresan ampullere daha sonra ise devrimsel nitelikteki LED ampullere bıraktı. LED teknolojisinin gelişmesiyle birlikte bir tek ampullerde değil diğer tüm armatürlerde de büyük bir dönüşüm yaşandı. Daha önce yapıları gereği bir takım ampullerle kullanmak zorunda olduğumuz armatürler, hızla LED komponentlerle tümleşik bir hale geldi. Bu gelişme enerji kullanımına büyük bir tasarruf getirmiş olmasının yanı sıra, üretim ve teknik servis hizmetlerinin çok daha teknik ve karmaşık olmasına da zemin hazırlamıştır. Tüm bu teknolojik gelişmeler ürün çeşitliliğinde artışa ve şirket yönetiminde değişikliklere yol açtı. Pazardaki pek çok büyük oyuncu ya çekildi ya küçüldü, teknolojik gelişmeye uyum sağlayabilenler ve yeni oyuncular var artık. Günümüzde var olabilmek için tüm bu gelişmeleri yakından takip etmek ve uyum sağlamak zorundasınız.
Dünden bugüne ACK olarak ürün çeşitliliğinizin geldiği noktayı paylaşabilir misiniz?
Sektörel ve teknolojik gelişmelerle beraber üretim süreçleri değişti ve ürün çeşitliliği çok arttı. İlk yıllarda çıkarttığımız ürün kataloglarımızla bugünkü kataloglarımızı karşılaştırdığımızda arada büyük bir fark var. Buna rağmen hala bazı çeşitlere yeterince yetişebiliyor muyuz kaygısı duyuyoruz. Önceleri 50 çeşit ürünle bir takım şeyler yapabilmek mümkünken bu gün bu sayıyı yüzlerle ifade etmek lazım.
İdeal aydınlatma ürününü ve Kaliteli üretimi tanımlanırken neler ön plana çıkmalıdır.
Bir aydınlatma ürününün kalitesi, kullanılan tüm komponent ve aksamın tek tek kalitesinden ve birlikte çalışırken ortaya koydukları uyumdan belirlenir. Ek olarak aydınlatma ürünü enerjiyi ne kadar bir verimle ışığa dönüştürüyora bakmak lazım. Yüksek lümen, düşük watt, verimli yaşam ömrü, kullanım ve montaj kolaylıkları, estetik yapı, sağlık risklerini minimize etme gibi pek çok unsur bir araya gelerek kaliteyi oluşturuyor. Tabiki düşük kaliteli komponentler kullanarak da yüksek lümen değerleri elde edebilirsiniz ama bu ürün ne kadar süre verimli çalışacak, ne kadar radyasyon yayacak, ne kadar enerji tüketecek gibi konulara çözüm bulamazsınız. Bir aydınlatma ürünü için kalite gerçekten toplam bir kalitedir. Bu kalitede bir ürünü üretebilmek için yapılan tüm çalışmalar ar-ge aşamasından, montaj aşamasına kadar titizlikle planlanmalı, ölçülmeli, üretilmeli ve kalite kontrollerden geçirilmelidir. Üretim yapılan ortamın kalitesi bile üretilen ürünün kalitesini belirler.
Günümüzde Aydınlatma dönüşüm yaşıyor. Elektronik ve Yazılım aydınlatmada daha çok söz sahibi olmaya başladı. Firma olarak bu dönüşümün ne kadarına hâkim durumdasınız?
Artık bu teknolojiler sayesinde daha akıllı evler, ofisler, fabrikalar, depolar oluşturmak mümkün. Eskiden oldukça zorlu bir planlama, kablolama, kontrol üniteleriyle yapılabilen pek çok akıllandırma işlemini, günümüzde wi-fi switchler, modüller, hublar, ve wi-fi ürünler kullanarak oldukça basit bir şekilde yapmanız mümkün. Nihai kullanıcılar bile wi-fi ürünleri kullanarak evlerini daha akıllı bir hale getirebiliyor ve kontrollerini akıllı telefonlar üzerinden yapabiliyor. Bizim bu alanda da ilgili ürünlerimiz mevcut ve birçok yeni ürün üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor.
ACK LIGHTING olarak yurtdışına ihracat yapıyor musunuz? Yurtdışı yapılanmanızı nasıl gerçekleştiriyorsunuz. Hangi ülkelere ürünlerinizi ihraç ediyorsunuz.
ACK markası olarak Yakın ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere Balkanlara ve birkaç Avrupa ülkesine ihracat yapıyoruz. İhracat bizim için öncelikli olup bu alanda sürekli bir gelişme içindeyiz.
Aydınlatma ürünlerinde kullanılan (led-kompanet-driver) ara mallar ithal ediliyor. Ülkemizde bu konuda üretim ve yatırım yapılmamasının sebebi nedir?
Aslında LED çipler hariç ülkemizde de birtakım komponent ve driverlar üretiliyor, ülkemizin teknolojik altyapısı bu tür ürünleri üretmeye son derece uygun. Biz de, bu komponent ve driverları üretebilecek konumda olan bir firmayız ama bu tür ürünleri ithal etmek üretmekten daha ucuza geldiği için şu an böyle bir yol izleniyor.
Aydınlatma da Türkiye ile yurtdışını kıyaslarsak artı ve eksilerimiz nelerdir?
Yurtdışı derken o ülkeleri de ayırmak gerekiyor. Bir Hindistan veya Kenya gibi ülkelerle Almanya gibi ülkeleri farklı değerlendiririz. Bu durum o ülkelerin yaşam standardı ve satın alma güçleriyle ilgili. Her ülkede hem ucuz, hem de son derece pahalı ve sofistike ürünler satılıyor. Ülkemiz için de aynı durum geçerli. Herkesin bütçesine uygun bir ürün muhakkak var. Ama bu ucuzluğu zaten pahalı olan enerjimizi boşa kullanacak, bir takım sağlık sorunları oluşturacak ürünlerle sağlamaya çalışmamak gerekiyor. Temel gereklilikleri yerine getirecek ürünlerin ithalat ve üretiminin teşvik edilmesi ile bu sorun da bir yere kadar çözülmüş durumda. Daha önce de belirttiğim gibi bir aydınlatma ürününün kalitesini kullanılan komponent ve aksamın kalitesi ve bunların uyum içinde bir arada çalışması belirler.
2020 yılı başında ortaya çıkan Covid Pandemisi sebebiyle tedarik zincirleri değişti. Firmanıza yansıması nasıl oldu?
Öncelikle biz belirli oranda stokla çalışan bir firmayız. Hem bitmiş, hem ara / ham mamullerde minimum bir stok miktarımız var. Pandemi sürecinde bazı ürünlerin tedariğinde yaşanan sorunları bizler de yaşadık. Yaşamaya da devam ediyoruz ama planlamalarımızı yeni şartlara göre yaptığımız için tüketicilerimiz açısından problemli bir durum ortaya çıkmadı. Bizi ürün eksikliğinden daha çok ham ve ara mamüllere yapılan dolar bazında zamlar etkiledi diyebiliriz. Ama bu zaten tüm sektörlerin genel bir sorunu ve zaman içinde tüm taşlar da yerli yerine oturacaktır.
Pandemi sürecini nasıl yönettiniz. Şu anda yaşanan hammadde sorunu için genel değerlendirmeniz nedir?
Pandeminin başlangıcında ofis çalışanlarımız için evden çalışma, tüm çalışanlar için daha geniş bir alana yayılmış çalışma ortamı, yemek yeme ve çay içme için yalıtılmış ortamları oluşturduk. Bilgilendirme afişleri, broşürleri ve toplantılar yaptık. Belirli periyodlarla şirketimizde PCR testleri yaptık. Maske, hijyen ve mesafe kuralını kontrollü bir şekilde uyguladık. Bu güne kadar üretimimizi etkileyecek bir vaka sayısı da yaşamadık. Bu konuda çalışanlarımıza göstermiş oldukları hassasiyetten ötürü teşekkür ediyorum.
ACK LIGHTING olarak gelecek hedefleriniz nedir?
Üretmek ama daha katma değerli ürün ve hizmet üretmek . Bizim hedefimiz bu. Katma değerli üretime kavuşabilmek için bina, ekip ve ekipman alanında yapılması gerekli olan tüm yatırımları yapmak.