İnsanlar, dünyada korku salan koronavirüs olarak bilinen COVID-19’un yayılmasını durdurmak için kendi kendini karantinaya alma ve dokunulan yüzeyleri dezenfekte etme de dahil olmak üzere hastalığın bulaşmaması için sıkı önlemler almaktadır.
Özellikle bu durum UV Bazlı aydınlatma ürünlerine olan ilgiyi artırmış durumdadır. Hastaneler ve Eczaneler bu konuda önde gitmektedir. Bu bakımdan UV ışınlarının insan sağlığına etkileri son dönemde tartışma konusu haline geldi.
Sağlık Federasyonu Genel Başkanı Raşit Dinç, koronavirüse karşı Türk laboratuvarlarında geliştirilen ve şu ana kadar yapılan denemelerde diğer virüs ve bakterilere karşı olumlu sonuçları elde edilen “Türk Işın Tedavisini” kamuoyuna duyurdu.
Sağlık Federasyonu Genel Başkanı Raşit Dinç, koronavirüse karşı Türk laboratuvarlarında geliştirilen ve şu ana kadar yapılan denemelerde diğer virüs ve bakterilere karşı olumlu sonuçları elde edilen “Türk Işın Tedavisini” kamuoyuna duyurdu. Dinç yeni geliştirilen sistemin, bir kateter yardımı ile damar yoluna yerleştirilen ultraviyole ışığın özellikle kanda bulunan enfeksiyonları temizlemek için kullanılması ile gerçekleştirildiğini açıkladı.
COVID-19 benzeri viral ve mikrobiyal enfeksiyonlarda kan ve vücut boşluklarına yerleşen zararlı organizmaların genellikle antibiyotikler ve anti-viral ilaçlarla tedavi edilmeye çalışıldığını ancak yeni geliştirilen sistemin bir kateter yardımı ile damar yoluna yerleştirilen ultraviyole ışığın özellikle kanda bulunan enfeksiyonları temizlemek için kullanılması ile gerçekleştirildiğini belirten Raşit Dinç, bu şekilde hem damar yolları hem de akciğer içerisine uygulanabilen ultraviyole ışığın,Influenza A ve B virüslerini tamamen yok ettiği, “bacillus stearothermophilus” bakterisine yapılan uygulamada ise bu bakterilerin 2-3 saniye arası bir sürede tamamen imhasını sağladığını vebu sayede de hastaların kısa zamanda hastalıktan kurtulabileceğini ifade etti.
Ultraviyole (morötesi) kısaca UV olarak ifade edilir. Çıplak gözle görülemeyen, farklı dalga boylarındaki güneş ışınlarına denir. Bu sebepten de insan gözünün algılayabildiği en düşük dalga boylu ışın, mor olarak görünmektedir. Dolayısıyla daha düşük dalga boylu UV ışınlarına morötesi ışınlar denir.
UV ışınları nerelerde var
UV ışınlarının önemli bir özelliği, bakterileri öldürebilme yetisine sahip olmalarıdır. Bu sebeple, hastanelerin sterilizasyon gerektiren bölümlerinde ya da ameliyathanelerin ışıklarında morötesi ışınlardan faydalanılır. Ayrıca hastanelerin, okulların ve daha birçok alanın havalandırma sistemlerinde ve bazı besinlerin sterilizasyonunda UV ışınları kullanılır
Toplum, yaygın olarak koronavirüs olarak bilinen COVID-19’un yayılmasını durdurma çabasıyla, insanlar kendi kendini karantinaya alma ve yaygın olarak dokunulan yüzeyleri dezenfekte etme de dahil olmak üzere hastalığın bulaşmaması için sıkı önlemler almaktadır. Bu nedenle, el dezenfektanı ve kolonyalar şu anda yetersizdir. İnsan yapımı dezenfektanlar sınırlı tedarik ile, çoğu doğanın dezenfektanına dönüşüyor: ultraviyole ışık. UV ışınlaması nesneleri ve odaları sterilize etmek için uzun zamandır kullanılmaktadır, bu yüzden merak etmek mantıklıdır: UV ışığı koronavirüsü öldürebilir mi?
UV ışığı mikropları nasıl öldürür?
Virüsler kendi başlarına çoğalmazlar, ancak DNA veya RNA gibi genetik materyalleri vardır. Hücrelere yapışarak ve DNA’larını enjekte ederek çoğalırlar. Bazı virüsler enfekte olmuş hücreden patlar (bu üreme biçimine litik döngü denir), diğerleri ise enfekte olmuş hücreye birleşir ve hücre her bölündüğünde (lysogenic) çoğalır.
Daha önce güneş yanığı aldıysanız, UV ışığının virüsleri nasıl öldürdüğünü biliyorsunuz: UV ışığı DNA’ya zarar verebilir. Bir DNA molekülü, dört baz, adenin (A), sitozin (C), guanin (G) ve timin (T) ile birbirine bağlanan iki hücreden bağlanarak oluşur. Bu bazlar bir alfabe gibidir ve dizileri hücrelerin çoğalması için talimatlar oluşturur.
UV ışığı, thymine bazlarının birbirine kaynaşmasına, DNA sekansının karıştırılmasına ve esas olarak makineye bir anahtar atmasına neden olabilir. DNA dizisi artık doğru olmadığından, artık düzgün çoğaltılamaz. UV ışığı, üreme yeteneklerini yok ederek virüsleri bu şekilde yok eder.
Koronavirüs üzerinde çalışacak mı?
COVID-19 yeni bir cinsdir ve bu nedenle UV’ye karşı direnci konusunda çalışmalar devam ediyor. Ancak bu, virüsün önlenmesi için insanların UV cihazlarını almasını engellemedi. UV cihazları üreten şirketler satışlarda dikkate değer bir artış görüyor ve hastaneler hastane odalarını dezenfekte etmek için UV donanımlı robotlar kullanıyor; yüz maskeleri bile UV tedavisi görevi görüyor.
Bununla birlikte, bir UV lambasının ışığıyla ellerinizi ısıtmayın! Daha önce de belirtildiği gibi, ultraviyole radyasyon insan DNA’sına da zarar verebilir ve cilt kanseri veya gözlerde katarakt gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Nature’da yayınlanan bir araştırmaya göre, ultraviyole ışıktan uzak bir UV-C özel spektrumu, maruz kalan memenin cildine zarar vermeden bakterileri etkin bir şekilde etkisiz hale getiriyor. “Bunun nedeni, biyolojik materyallerdeki güçlü absorbance nedeniyle, uzak UVC ışığının insan derisinin veya gözünün dış (cansız) katmanlarına bile nüfuz edememesi; ancak, bakteriler ve virüsler mikrometre veya daha küçük boyutlarda olduğu için, uzak UVC bunlara nüfuz edebilir ve etkisiz hale getirebilir. ”
Böyle bir doğa araştırması, uzak UVC lambalarının havadaki virüsleri bile insanlara zarar vermeden ortadan kaldırabildiğini ve bu nedenle havaalanı güvenliğinden geçerek veya hastaneye girmenin bir UV dekontaminasyon odasından geçmeyi içeren bir dünya hayal edebiliyoruz.
Şimdilik, telefonunuzu UV yayan bir temizlik odasına yapıştırmaktan çekinmeyin (ve sık sık kullanıyorsanız tüm cihazlarınızı günlük olarak temizlediğinizden emin olun) – ancak kişisel hijyen için kolonya, sabun ve suyu tercih edin.