Yusuf Hızarcıoğlu
Editör
Uzun Yıllar Türkiye’nin en büyük TV, Gazete ve Dergi grubunda çalıştı. Tasarımcı, Fotoğraf sanatçısı
Dünya öyle bir dönem yaşıyor ki ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Önceki sayımızda yazdığımız birçok başlıkla karşı karşıya kaldık. Dünya’da her şeyin değişeceğini söyleyenler hiçbir zaman insan faktörünü göz önüne almıyor. Dünyamızda herkes aynı imkânlara sahip değil. Oluşturulmak istenen dünyanın şu hali ile bunun mümkün olmadığını oyun kurucular dahi bilmiyor. Ya da bilmek istemiyor.
Geçtiğimiz dört aylık süreç bizlere birçok tecrübeyi kazandırdı. Bu süreçte sektörle iç içe olmaya ve bu dönemi nasıl geçirdiklerini gözlemleme fırsatı buldum. Aydınlatma sektörünün üretim hatları hiç durmadı. Dünyada seyahat yasağının etkisini ileri ki dönemlerde daha fazla görmeye başlayacağız. Uzun yıllar yurtdışı fuar ve iş tecrübesini yaşayan birisi olarak bazı düşüncelerimizi paylaşırken şimdi bu haklılığımızı görüyoruz.
Dünyanın dijitalleşmesi adı altında büyük markaların ekseni etrafında toplanma sürecini yaşıyoruz. Dijital toplantılar, dijital iş görüşmeleri, dijital etkinlikler furyasını yaşadık ve yaşıyoruz. Oysa biz dijitalleşme dediğimizde ne anlıyoruz. Sosyal medya hesaplarına ve Google verilecek tanıtım reklamlarını dijitalleşme olarak mı anlıyoruz. Bu kadar koparılan fırtınanın temel nedeni acaba tekelleşmenin yeni modelimidir. Dünya’da yerleşik olan global markalar işin neresinde? Bu soruların cevabını ileri de daha net göreceğiz.
Fuarlarda topladığımız kartvizitlere ne oldu?
Dünya’da hangi firmaların datası daha güçlüdür. İşte bu sorunun cevabını çok iyi bilmemiz gerekiyor. Uzun yıllar yurtdışı fuarlara giden firmalarımız vardı. Oralarda toplayıp işe yaramaz dedikleri kartvizitlere ne oldu. Hep işe yaramaz gözü ile bakılan şeylerin ya da gereksiz harcama dediğimiz etkinlikler, kongreler, fuarlar, dergi reklamlarının ne anlama geldiğini şimdi öğreniyoruz.
Marka gücünüz nedir? Ne kadar bir dataya sahipsiniz. Kimse canlı yayınlar ile yaptığınız bir saatlik etkinliklerden ürün satın alınacağını düşünmesin. Şu anda kimse bunu yapmıyor. Herkes gücünü gösteriyor. Canlı yayınlara kimler geliyor. Sanal fuarlar ne kadar faydalı oluyor.
Gelecek için mutlaka yazdıklarımızı bir yere not ediniz. Ülkemizde bir, en az üç ülkede fuara katılın ve sektör yayınlarında reklamlarınız mutlaka olsun. dedik. Elinizde data varsa dijitalde güçlüsünüz. Markanız biliniyorsa dijitalde güçlüsünüz. Yoksa dijitalleşme cebinize sokulan yeni model akrep diyebiliriz. Dijitalleşmeyi çok iyi analiz etmemiz gerekiyor. Sanal bir dünya olacak ama daha henüz kimse ne olduğunu bilmiyor. Firmalarımızın mutlaka yazılım mühendislerini şirketlerine dahil etmesi gerekiyor.
………gelecek sayıda buluşmak üzere,