ÜRETİM VE YATIRIM İLE MARKALAŞACAĞIZ…

0
7650

Aydınlatma sektöründe iki yıllık bir geçmişe sahip olan BCÇ Elektronik, yaptığı ürün yatırımları ile adından söz ettiriyor. “Bağımsız bir üretim için mutlaka yatırım yapılmalı” diye sözlerine başlayan BCÇ Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Murat YILDIZ iki yılda geldikleri noktayı dergimiz okurları için anlattı.

 Öncelikle firmanızı yakından tanıyabilir miyiz?

2018 yılında BCÇ Elektronik firmasını aydınlatma ürünleri üretmek için kurduk. İlk dönem ki hedefimiz mümkün olduğunca doğru adımlarla ve öz sermayemizle gelişim göstermekti ve bunu iki yıllık süreç içerisinde başardık. 2019’da ciddi yatırımlara imza yaptık. 2020’de daha büyük yatırımlar için hedef koyduk bu yönde firmamızı büyütmeyi hedefliyoruz

BCÇ ELEKTRONİK olarak ana ürün gruplarınız nelerdir?

BCÇ Elektronik olarak ana üretim gurubumuz sensordur. Sensor ve sensörlü aydınlatma ürün gruplarında faaliyetlerimiz devam etmektedir. Bunun yanı sıra diğer armatür grupları ürünlerdir. Daha çok iç mekan aydınlatma ürünlerine yoğunlaşarak ihtiyaç duyulan diş mekan aydınlatma ürünlerinin üretimini de gerçekleştirmekteyiz

2019’un son çeyreğinde ise yatırımını gerçekleştirdiğimiz LED ampül üretimine geçtik. Burada çok çeşitli LED Ampüller üretiyoruz. Ama en büyük ana kalemimiz sensör ve sensörlü armatür aydınlatma ürünlerimizdir.

Türkiye’de şu anda bir LED ampul üretim atağı var. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

LED ampulle ilgili ülkemizde ve Orta Doğu piyasasında ciddi bir açık var. Bu açığın şu anda birkaç firmayla doldurulabileceğini düşünmüyorum. Bu yatırımımız ile pazardaki payımızı büyütmeye çalışıyoruz. Şu anda ciddi talepler alıyoruz. Bunun için çok ürün satmak yerine kaliteli ürün satarak kendimizi yukarılarda kalıcı hale getirmek istiyoruz. Bu da müşteri ilişkisine yansıdığı için sizi marka olarak koruyacaktır. Şu anda ithal getirilen bitmiş ürünlerde riskler ortaya çıkmaktadır. Devletimiz artık LED Ampül için ciddi ek önlemler aldı. Sadece LED ampül olarak konuya bakamayız. Birçok ürün grubu bu kapsama girdi. Bu sebepten bir açık doğdu ve bunu değerlendirmek isteyen firmalar çıktı.

 Yurt dışından ithal ürün getirmenin zorluklarından bahsettiniz. Buradaki zorluklar nedir? Devletin getirdiği birtakım yeni tedbirleri de sebepler arasında gösterebilir miyiz?

Yukarıda bahsettiğim gibi devletimiz son zamanlarda ampul başta olmak üzere aydınlatma ürünleri için ek vergilendirme sistemi ve ek denetimler getirdi. Haliyle Avrupa aydınlatma pazarında marka olan firmaların Türkiye’deki pazar paylarında ciddi kayıplar oluşturdu. Ayrıca uzak doğudan gelen ürünlerde aynı şekilde kısıtlama yaşanıyor. TSE ve belli kriterleri sağlamayan kalitesiz ürünlerin girişine izin verilmiyor. Bunun dışında bitmiş ürünlere ek vergi getirilerek yerli üreticilerin önü açıldı. Şu anda ciddi yatırımlar ve markalaşma var. Dünyanın bugünden yarına ticarette ne olacağı endişesi sebebiyle bazı ek tedbirler her ülkede hakim durumda.

 Şu anda Türkiye’ye aydınlatma ürün girişi ağırlıklı olarak Çin üzerinden gerçekleşiyor. Bu noktada bitmiş ürün rekabetinde yaşadığınız zorluklar nelerdir?

Dünyada bir ÇİN faktörü her zaman olacaktır. Çin’den gelen her ürünün kalitesiz olduğunu söylemek mümkün değildir. Bizde bu işi yapan firmalara çok iyi bakmamız gerekiyor. Aydınlatma ürünü satmak ve üretmek biraz teknik konudur. Bu açıdan ele aldığımızda tüketicinin bilinçli olması çok önemlidir. Satan ile alıcının bilgi sahibi olamamasının getirdiği boşluğu değerlendiren ticari kuruluşların verdiği zararı önlememiz gerekiyor. Lümen ve watt ilişkisini Kelvin değerinin ne olduğunu bilemeyen satıcılar var.

Firma olarak ilk günden itibaren kaliteden ödün vermeden doğru ürün satıyoruz. Özellikle ihracat odaklı çalıştığımız için (Orta Doğu, Orta Asya vb.) bizden istenilen şey, ürünlerin ölçümlere uygun olarak gönderilmesidir. Biz de bu konuda gerekli hassasiyeti gösteriyoruz.

Türkiye’de özellikle aydınlatma sektörünün ihtiyacı olan temel ürünler (Led, driver, lens vb.)  üretilmiyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

Yakın zamanda Çin ziyaretim oldu ve orada bunları yapmaya niyetlenen iki büyük firmayla (plastik üreticisi) temas halindeydik. Şu an Türkiye’de ampulün alt kalıplarını ve üst kalıplarını yapmaya başladık. Elektronik aksam tarafında şu anda mevcut makine yatırımımızın dışında potansiyele bağlı olarak bir yatırım daha hedefliyoruz. Dışa bağımlılığı kaldırma olasılığımız ürün anlamında kesinlikle başarabiliriz. Ancak elektronik ürünlerde yurt dışı bağımlılığımızı asgari seviyelere çekmek için henüz erken olduğunu düşünüyorum. Çünkü Led üretimi Türkiye’de maalesef yok. Alüminyum PCV üretimi Türkiye’de çok zayıf durumdadır. Fakat plastik aksam tarafında yedek parça anlamında şu anda belli oluşumlar yapılıyor. Özellikle bant armatürü makinesini Çin’den getirttik. Yakın zaman içerisinde Türkiye’de plastik ve sac armatürü kalıplarının üretimine başlıyoruz. Diğer armatür gruplarının da mümkün olduğunca dışa bağımlılığını azaltacak elimizden gelen çalışmaları yapıyoruz. Türkiye’de yatırım ve üretim yapmak bizim için çok önemli. Çünkü her zaman bir adım önde olmak gerekiyor.

Türkiye özellikle son beş yıl içerisinde aydınlatmada büyük bir atılım içerisine girdi. Yurt dışı piyasalarını da tanıyan biri olarak Türkiye’nin aydınlatmada geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye aydınlatmanın çok ilerlediğini söyleyebilirim. Fakat bu süreç biraz daha olgunlaşması gerekiyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi tam bağımsız hale gelmek için ciddi bir yan sanayiye ihtiyaç vardır. Bizden tecrübeli olan firmaların konsept değiştirmesi gerekiyor ki bizim gibi yeni üreticilerin ihtiyaçlarına cevap vermeleri gerekir. Nitelikli aydınlatma ürünleri üreterek daha kazançlı hale gelmemiz şarttır. Şu anda yetişmiş eleman açığı sektörde devam ediyor. Bu bakımdan bizdeki genç nüfusu mesleki yeterliliğinin iyi sağlanması önemlidir.

Hedefiniz bundan sonra ne olacak ve 2020 için yatırım yapmayı düşünüyor musunuz?

BCÇ Elektronik olarak her yıl hedef koyulan satış rakamlarını yakaladık hatta bu hedefin üzerine çıktık. Orantısız bir büyüme yerine kendi öz sermayemizle hedeflerimizi istikrarlı tutarak yol almak istiyoruz. 2020 yılında Türkiye’de bir markalaşma düşünmüyoruz. 2021’de ise piyasanın getireceği şartlara göre hareket edeceğiz. Marka yatırımızı o zaman daha aktif kullanmaya başlayacağız. Bizde bu dönem içinde ürünlerimiz ile ön planda olmak istiyoruz. Bu düşüncenin markamızı bir yere getireceğini düşünüyoruz.

 BCÇ Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Murat YILDIZ SOYLESİ

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz