Printed Circuit Board

0
20217

PCB İngilizce “Printed Circuit Board” kelime grubunun baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçede “Baskı Devre Kartı” anlamına gelmektedir.

Poli klorlu bifeniller (PCB) endüstriyel amaçla üretilmiş ve doğada kalıcı oldukları belirlendikten sonra dünyanın birçok ülkesinde üretimleri yasaklanmıştır. Ancak, PCB içeren birçok ürün (kapasitatör, trafo, hidrolik pompa, matbaa mürekkebi, boya, pestisit, yanmayı ve enerji kaybını önlemek için elektrik izolasyon sıvılarının yapımı) bugün hala kullanımda olduğu için çevre ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Kimyasal kararlılıkları ve lipofilik özellikleri nedeniyle doğada ve canlı organizmada birikme eğilimi gösterirler. Bugüne kadar PCBlerin toksik, kanserojenik, immun baskılayıcı, teratojenik ve endokrin bozucu olmak üzere birçok olumsuz etkilerinin olduğu bilinmektedir.

FR4

Alt tabaka cam elyafıdır. Tarihsel olarak, bu fiberglas için en yaygın tanımlayıcı “FR4” tür. FR4’ler ısıya dayanıklıdır, kendinden sönme özelliğindedir, neme ve sarsıntıya dayanıklı kuvvetli yapılıdır. Üzerinde rahatlıkla çalışılabilir. Bu yüzden en yaygın kullanılan PCB metaryelidir.

Daha ucuz PCB’ler, FR4’ün dayanıklılığından yoksun ancak çok daha ucuz olan epoksiler veya fenolikler gibi diğer malzemelerle yapılmaktadır. Bu tip tabakalar düşük kaliteli tüketici elektroniğinde bulunur.

Bakır

Bir sonraki katman, levhaya ısı ve yapışkanla katmanlanmış ince bir bakır folyodur. Yaygın, çift taraflı PCB’lerde, alt tabakanın her iki tarafına da bakır uygulanır. Düşük maliyetli elektronik aletlerde PCB sadece bir tarafında bakır olur.

Lehim maskesi

Bakır folyonun üstündeki tabakaya lehim maskesi denir. Bu katman PCB’ye yeşil (veya kırmızı) renk verir. Bakır izlerinin diğer metal, lehim veya iletken uçlarla yanlışlıkla temas etmemesi için bakır katman üzerine kaplanır. Bu katman kullanıcının doğru yerlere lehim yapmasına yardımcı olur.

Serigrafi

Beyaz serigrafi katmanı, lehim maskesi katmanının üstüne uygulanır. Serigrafi, PCB’ye daha kolay montaj yapılmasını ve göstergelerin panoyu daha iyi anlanmasını sağlayan harfler, sayılar ve semboller ekler. Her pin veya LED’in işlevinin ne olduğunu belirtmek için genellikle serigrafi etiketleri kullanılır.

Sağlığa Etkileri
Besin zincirine girerek, insanlar da dahil olmak üzere yeryüzündeki her canlıya taşındığı bildirilen bu çevre kirletici ajanların immün sistemi baskılayıcı, endokrin bozucu(disrupter) , nörotoksik, kanserojenik , teratojenik etkilerinin olduğu ve davranış bozukluğuna sebep olduğu saptanmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz