Giderek daha fazla insan şehirlere taşınmakta ve bununla birlikte artan alan ve kaynak sıkıntısı belediyeler için çok büyük bir zorluk teşkil etmektedir. Akıllı şehir (birbirine bağlı akıllı binalar) bu sorunlara bir çözümdür. Dijital teknolojilerin kullanımı şehirleri daha güvenli, daha verimli ve daha sürdürülebilir hale getirmektedir. Frankfurt’ta dünya Aydınlatma sektörünün önde gelen ticaret fuarı olan Light + Building 2020, akıllı şehir için ürünler sunmakta ve akıllı bina otomasyonu, akıllı enerji yönetimi ve bağlı güvenlik ve güvenlik için bir platform oluşturmaktadır.
Teknolojik gelişmeler ve yenilikler, yarının şehirleri konseptinde önemli bir rol oynamaktadır. Geleceğin akıllı şehri için ön şart, insanların, yerlerin ve altyapılarının güvenli, emniyetli ve verimli bir şekilde bağlanmasıdır. Bugün, yoğun bağlantı ve inşaat ekipmanlarından veri toplanması zaten bir gerçeklik temasıdır.
Akıllı Binalar – Akıllı Bir Şehrin Çekirdeği
Kentleşme süreci, mevcut toprak miktarının azaldığı ve binaların daha da büyük, daha yüksek ve daha karmaşık hale geldiği anlamına geliyor. Büyük miktarda veri toplamak ve değerlendirmek, binaların ve şehirlerin güvenliğini ve güvenilirliğini, enerji verimliliğini ve çevre dostuluğunu geliştirmeye yardımcı olabilir. Çok sayıda sensörün tamamen ağ ile birleştirilmesiyle, toplanan veriler tüm servisler için mevcut olacak ve böylece diğerlerinin yanı sıra daha düşük enerji tüketimi sağlayacak. Alman Elektrik Endüstrisi Birliği’ne (ZVEI) göre, akıllı bina otomasyonu, enerji talebi ve CO2 emisyonları bakımından yüzde 20 ila 30 arasında tasarruf sağlayabilmektedir. Bu bağlamda, kendi kendine öğrenme sistemleri, örneğin ışık, iklimlendirme ve ısıtmanın ihtiyaçlara dayalı kontrolü veya mobil cihazlarda bireysel kaçış yollarının gösterilmesi yoluyla yoğun kullanıcı katılımını teşvik etmektedir.
Akıllı Aydınlatma – Enerji Tasarrufuna Önemli Bir Katkı Sağlar
Enerji Dengesi Çalışma Grubu’na göre, Almanya’daki elektrik tüketiminin yüzde 13’ü aydınlatmaya dayanmaktadır. Yüzde 80’e varan enerji tasarrufu ile LED armatürleri, geleneksel aydınlatma sistemlerine kıyasla çok büyük bir potansiyel sunmaktadır. Ayrıca, ışık sıcaklıkları ve renkleri kişisel gereksinimlere uyacak şekilde ayarlanabilir. Bu şekilde, akıllı LED armatürleri, refahı ve üretkenliği arttırmak için kullanılabilir. Akıllı şehirlerde, WLAN ile donatılmış LED sokak lambaları, elektrikli arabalar için şarj olanakları, acil arama düğmesi ve diğer sensörler Nesnelerin İnterneti’nin (IoT) önemli bir parçasıdır.
Elektrik Şarj Altyapısı – Akıllı Hareketlilik İçin Temel Unsur
Akıllı şehirler ancak yeni mobilite konseptleriyle mümkün olabilir ve elektromobilitenin yoğun şekilde genişlemesi bunun anahtarlarından biridir. Sonuç olarak, elektrikli araçlar için şarj noktaları ve akıllı bir elektrik ağında (akıllı şebeke) akıllı bir şarj yönetim sistemi sağlamak gerekecektir. Bu bağlamda, şarj noktalarının bir binanın elektrik altyapısına entegrasyonuna, uyarlanmasına özel dikkat gösterilmelidir.
Light + Building: Pazara Genel Bakış ve Tartışma Platformu
Yarının kentleşme ve iklim değişikliği gibi zorlukları ancak yenilikçi fikir ve yaklaşımlarla karşılanabilir. Bireysel önlemlerin ve pilot projelerin ötesine geçeceksek, katılan herkesin arasında yoğun bir bilgi akışı gerekmektedir. 8 – 13 Mart 2020 tarihleri arasında Frankfurt am Main’de dünyanın önde gelen ticaret fuarı olan Light + Building, bina otomasyonu, akıllı şehir, akıllı mahalle, enerji yönetimi, ilerici e-şarj altyapısı ve bağlantılı güvenlik ile ilgili kavramları tartışmak için ideal bir platformdur.