Bu sayımızda dünyanın en önemli Aydınlatma markası olan LEDVANCE CEO’su olarak atanan Sacit GÜNDÜZ ile markanın bundan sonraki hedeflerini konuştuk.

Öncelikle Sacit Gündüz Kimdir? Ledvance sürecinizden bahsedebilir misiniz?
2002 yılında Ortadoğu Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra Tüketici Elektroniği alanında faaliyet gösteren bir firmanın AR-GE bölümünde iş hayatıma başladım. Yaklaşık 5 yıllık AR-GE deneyiminin ardından satış alanına geçme kararı aldım. Çok uluslu, yarı iletken malzeme satışı yapan bir firmada iki yıl satış mühendisi olarak görev yaptım. Bu deneyimin ardından Osram’dan gelen teklif üzerine 2010 yılında Osram’da OEM Satış Müdürü olarak çalışmaya başladım. OEM, toptan, proje ve perakende gibi farklı satış kanallarında görev yaptım. 12 yıllık deneyim sonrasında 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren Ledvance CEO’su olarak atandım.
Ledvance Türkiye ofisi yapısından bahsedebilir misiniz? Türkiye’deki yapılanması ve faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ledvance, 2016 yılında Osram’ın genel aydınlatma iş kolunun ayrılması ile kurulmuş bir firmadır. 2018 yılında ise hisseleri Çin’nin en büyük Led üreticilerinden MLS CO. tarafından satın alınmıştır. 50’den fazla ülkede ofisi, 140’tan fazla ülkede faaliyetleri olan firma, aydınlatma pazarında yaygın bir dağıtım ağına sahiptir. Türkiye ofisi olarak toptan, perakende, proje ve OEM satış kanallarımız ile tüm pazara Osram markalı ampüllerin ve LEDVANCE markalı LED armatürlerin satışını gerçekleştiriyoruz.
Buna ek olarak 2 yıl önce Türkiye özelinde başladığımız yerli üretim projemizi devreye aldık. Özellikle toptancı kanalına yönelik ürünlerimizi Türkiye’de üretmeye başladık. Her geçen gün yerli üretim ürün çeşitliliğimiz artmaktadır.
Yerli üretim kararı almanızda pandeminin getirdiği koşullar mı etkili oldu?
Yerli üretim projemizin altyapı çalışmalarına pandemi öncesi başladık. Ledvance olarak oldukça dinamik bir firmayız. Her bölgenin, her ülkenin ihtiyaçlarına uygun ürün gamına sahip olmak birinci önceliğimiz. Pandemi ile birlikte değişen şartlar çok doğru bir yatırım yaptığımızı ortaya çıkardı. Navlun ve hammadde fiyatlarındaki artış ile yerli üretim daha avantajlı hale geldi. Bu alandaki yatırımlarımıza devam edeceğiz.
Ledvance olarak Ülkemizde hangi ürün grupları ile öne çıkmaktasınız? Türkiye pazarındaki hedefleriniz nelerdir.?
Ledvance’nin ürün yelpazesi oldukça geniş. Genel aydınlatma alanında, geleneksel aydınlatma ürünlerinin yanında, hem profesyonel kullanıcılara hem de son tüketiciye yönelik LED armatürleri, LED lambaları, akıllı ev ve bina çözümlerini pazara sunmaktadır. LED lamba alanındaki başarımız LED Armatür alalnında da gerçekleştirerek pazarın tüm ihtiyaçlarına çözüm sağlayan bir firma olmak istiyoruz.
Global bir markanın üst düzey yöneticisi ve sektörü bilen bir kişi olarak ülkemiz aydınlatma sektörünün geldiği noktayı değerlendirebilir misiniz?
Türkiye’de çok güçlü yerli üreticiler var. Aydınlatma pazarında dünyanın önemli bir oyuncusu olma şansına sahibiz. Ancak sektörün değişmesi ve gelişmesi için Avrupa regülasyonlara uymayan kalitesiz ürünlerin pazara sunulmaması gerekmektedir. Burada sektörün büyük oyuncularına iş düşüyor. Avrupa normlarında ürün üretimi, hem haksız rekabeti ortadan kaldırır hem de Avrupa pazarı için Türkiye’yi farklı bir noktaya taşır.

Sizce doğru aydınlatma ve doğru aydınlatma ürünü nedir?
LEDVANCE olarak sloganımız “Aydınlatmayı Yeniden Tanımlamak”tır. Aydınlatma ciddiye alınması gereken bir iş koludur. İnsan sağlığına etkileri oldukça fazladır. Çalışma alanlarında kullanılan aydınlatma ürünlerinin yaptığınız işin kalitesine doğrudan etkisi vardır. Aydınlatma konusunda profesyonel aydınlatma firmalarının ürünlerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Firma olarak bünyemizde aydınlatma proje tasarımcıları arkadaşlarımız var ve önce projenin fizibilite çalışmaları ile birlikte aydınlatma hesaplarını yaptıktan sonra doğru ürünü önerme noktasında aksiyon alıyoruz. Diğer önemli bir konuş ise ise çevreci ve enerji verimliliği yüksek ürünlerin ön plana çıkartılmasıdır. Özellikle de enerji maliyetlerinin tavan yaptığı bu dönemde aydınlatılacak alanların analizi doğru yapılarak en uygun ürünün tespiti yapıldıktan sonra uygulama safhasına geçilmesi gerekir.
Ledvance’nin inovasyon alanında öne çıkan bir ürün grubu var mıdır?
İnovasyon anlamında Akıllı Ev ve Bina Çözümleri konusunda ciddi yatırımlarımız var. Biliyorsunuz ki Led ürünlerine doğru hızlı bir geçiş var. Avrupa, ülkemize göre oldukça fazla mesafe aldı. Türkiye de bu regülasyonları takip ediyor. Türkiye olarak muhtemelen iki üç yıl içinde Led ürünlere tamamen geçişi tamamlamış oluruz, diye düşünüyorum. Bunun bir adım sonrası ise Akıllı Bina ve Ev Çözümleri olacaktır.
Ledvance olarak yerli üretim için seçtiğiniz partnerlerinize teknoloji transferi yapıyor musunuz?
İlk etapta ülkemizde yaptırdığımız ürünler yüksek teknoloji gerektirmeyen ama kalitesi yüksek, pazarın ihtiyaçlarına yönelik ürünler olduğu için bu aşamada böyle bir transfer söz konusu değil. İleriki dönemlerde bu konuda çalışmalarımız olabilir.
Yurtdışı ile ülkemiz pazarını karşılaştırırsak artı ve eksiler nelerdir? Denetim noktasında herkesin bir şikâyeti var. Siz neler söylemek istersiniz.?
Türkiye, Avrupa regülasyonlarını ilke olarak takip ediyor. Eş zamanlı olarak Avrupa’da devreye giren birçok yasa Türkiye’de de yürürlüğe alınıyor. Ancak bunun hem ithalat hem de sahada denetiminin yapılarak desteklenmesi gerekiyor. Bu yönünün eksik olduğunu düşünüyorum. Denetimsizlik kalitesiz ürünlerin pazarda daha çok yer almasına sebep oluyor. Buna bağlı olarak yüksek standart ürün yapan firmalar rekabet edebilmek için üretim kalitelilerini aşağıya çekmek durumunda kalıyor. Bir süre sonra da piyasa şartlarını kalitesiz ürünler belirlemeye başlıyor ki bu, ülke ekonomisi ve sektörü olumsuz yönde etkiliyor. Bizim burada beklentimiz, saha ve gümrük denetimlerinin yaygın bir şekilde yapılması ve üretici firmaların kaliteyi aşağı çekmeden bunu üst seviyede tutmalarıdır. Burada üretici firmalara da büyük görevler düşüyor.

Hedeflerinizi belirlerken global olarak mı uyguluyorsunuz? Ya da lokal ofis olarak şartlara göre siz mi belirliyorsunuz?
Globalden gelen bir stratejimiz tabii ki var. Ancak ülke ihtiyaçlarına göre kendimizi farklı da konumlayabiliyoruz. 2016 yılında armatür ve akıllı bina çözümleri alanlarında yatırıma başladık. Nasıl Ampul pazarında lider firma olduysak armatür pazarında da önemli bir oyuncu olmak istiyoruz.
İleriki dönemlerde bir üretim tesisi kurma planınız olur mu?
Şu aşamada Türkiye’deki üretimimizi, ülkedeki üretici iş ortaklarımız ile gerçekleştiriyoruz. Üretim yaptırmadan önce ciddi denetim süreçlerimiz var. Gerekli şartları sağlayan firmaları tercih ediyoruz. Denetim süreçlerinde firmalar da kendilerini ciddi anlamda geliştirme şansına sahip oluyorlar. Bu çalışmaların Türk aydınlatma sektörüne ciddi katkılarının olduğunu düşünüyorum.
Pandemi sürecini nasıl yönettiniz?
Aslında hiçbirimizin hazırlıklı olduğu bir süreç değildi. Daha önce hiç yaşamadığımız bir durumla karşı karşıya kaldık. Bazı gelişmeler süreç içerisinde şekillenmeye başladı. Türkiye ofisi olarak Doğu Avrupa’ya bağlıyız. Aslında her kriz kendi fırsatını da doğuruyor. İki yıllık süreçte yeni ürün gruplarımız ortaya çıktı. Tamamen pandemi şartlarının ihtiyacı ürünler diyebiliriz. Bunlardan bir tanesi ise UVC ürünleridir. Pandemi döneminden Doğu Avrupa olarak cirosal anlamda büyüyerek çıktık. Bunun sebebi ise pandemi sürecinde yükselen talebe verilen cevap ile birlikte geliştirilen UVC armatürler ve UVC ampullerdir. Kısıtlamalara rağmen günün ihtiyaçlarına göre ortaya çıkardığımız ürünler sebebiyle süreci büyüyerek tamamladık.

Türkiye pazarında firma olarak kendinizi nerede konumlandırıyorsunuz?
Led Lamba pazarında lider firmayız. Bununla birlikte Led armatür pazarında da bu başarıyı yakalamak istiyoruz. Yatırımlarımızı bu hedef doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Bunun bir zamanı olduğunu bildiğimiz için hedefe adım adım ilerlemekteyiz.
Led Armatürler dışında başka ürün yatırımlarınız da olacak mı?
Led Armatürlerin dışında, akıllı bina çözümleri ve elektronik komponetler alanında da yatırımlarımıza devam ediyoruz. Aydınlatma pazarında tüm itiyaçlara karşılık verebilen çözüm sağlayıcı bir firma olmayı hedefliyoruz.
Şu anda Aydınlatmada gerekli insan kaynağına sahip miyiz? Ürün veya Aydınlatma tasarımcıları noktasında özellikle neler söyleyebilirsiniz?
Nitelikli personel bulma konusunda bizler de zorlanıyoruz. Sadece tasarımcı veya proje çizim noktasında değil satış pazarlama ve üretim proseslerine hâkim nitelikli eleman bulma konusunda problemlerle karşılaşıyoruz. Aydınlatma sektörüne olan ilgiyi biraz daha artırmamız gerekiyor. Daha nitelikli insanları sektörde istihdam etmemiz lazım. En büyük çözümün yine sektörün kendisi ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Firmaların standartları yükseldikçe ve kurumsallaşma arttıkça insanların ilgisi bu yöne kayacaktır.
Son olarak kullanıcılara ve sektör temsilcilerine neler söylemek istersiniz?
Son kullanıcılara tavsiyem markasına ve kalitesine güvendikleri ürünlere yönlenmeleri olacaktır. Sektör temsilcilerine ise hem ithalat hem üretim noktasında uluslararası standartlara uygun ürünleri tercih etmelerini önerebilirim. Ayrıca sizin gibi yayınların da sektöre katkısı büyük. Pazarı bilinçlendirme konusunda önemli bir rol oynayabilirsiniz.