Hastane Aydınlatması

0
6550

Hastane aydınlatması, hastane yapımı ve yönetiminin önemli bir parçasıdır. 

Karabük Üniversitesi Elektrik & Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu olan İrem Şahin Yaman, Arlight Aydınlatma ’da Proje Mühendisi olarak 3 yıl çalıştıktan sonra, öğrencilik yıllarında da staj ve part-time çalışma şeklinde görevler aldığı, inşaat sektöründe Elektrik Elektronik Sistemler Proje Tasarımı denildiğinde akla gelen en bilindik firmalardan biri olan MPY Engineering & Consulting Services’da, Aydınlatma Tasarım Uzmanı ve Elektrik Proje Mühendisi olarak çalışmaktadır.

Hastaneler, günün saatinden veya haftanın gününden bağımsız olarak her zaman ışığa ihtiyaç duyar. Personelin çalışma koşulları ve hasta güvenliğinin günün her saatinde üst düzeyde olması gerektiğinden, aydınlatma tasarımı tıbbi personel ve hastaların yüksek verim, hijyen, güvenlik ve refahını sağlayacak şekilde yapılmalıdır.

Hastane personeli yüksek stres koşulları altında çalışmaktadır. Hastalar için önemli ve titiz görevleri yerine getirebilmeleri için uygun aydınlatma gereklidir. 

Aynı zamanda, aydınlatma hastaların iyileşme sürecinde çok önemli bir rol oynar. Doğru tasarlanmış aydınlatma depresyonu azaltır, uykuyu iyileştirir ve vücudun sirkadiyen ritmini dengeler.

Aydınlatma, bakım ve tedavinin gerçekleştirilmesinde, hastaların rehabilitasyonunda, doktorlar ile hastalar arasındaki ilişkide, hastane operasyon yönetiminde ve maliyet kontrolünde önemli rol oynar. 

Hasta odaları, araştırma tesisleri, yoğun bakım odaları, ameliyathaneler, muayene odaları, koridorlar, bekleme odaları, laboratuvarlar ve lobiler hastanelerin bölümleridir ve bunların tümünün amaçlarına uygun aydınlatılması gerekmektedir.

Aydınlatma, hastanelerin yoğun olan güç tüketiminin önemli bir bölümünü oluşturduğundan, enerji verimliliği de dikkate alınmalıdır. Seçilen aydınlatma teknolojisi ve aydınlatma kontrolü, hastane maliyet yapısında önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle armatürler için enerji tasarruflu LED teknolojisinin seçilmesi tavsiye edilir. Akıllı aydınlatma kontrolü, ışıkların yalnızca gerektiği yerde ve zamanda açık olmasını sağlar.

Sağlık tesislerinde aydınlatmanın kamaşmasız olması gerekir. Tıbbi tesislerde hastalar; nakil sırasında, hasta odalarında ve koridorlarda sırt üstü yatarak çok zaman geçirdikleri için genellikle tavana bakar. Parlamayan aydınlatma, ortamın hastalar için hoş olmasını sağlar.

Hastane personeli, kontroller ve araştırmalar için verimli aydınlatmaya ihtiyaç duyar. Yüksek aydınlatma seviyeleri, hastane ortamlarında hasta güvenliğini ve uyanıklığı artırır.

Bekleme alanlarında, misafirperver ve dostça bir atmosfer yaratmak önemlidir. Aydınlatma tasarımı, hastaların stres düzeyini azaltan ve tedaviye başlamak için iyi koşullar yaratan rahatlatıcı bir atmosfer oluşturmalıdır. Araştırmalar, iyi tasarlanmış aydınlatmanın korku ve kaygıyı hafifletmeye yardımcı olduğunu göstermektedir.

Hastane ortamlarında, değişen renk sıcaklığı ve ışık yoğunluğu ile sirkadiyen aydınlatmanın kullanılması olumlu sonuçlar almıştır. İnsan merkezli aydınlatma, vardiyalı çalışanların yanı sıra hastaların esenliğini destekleme potansiyeline sahiptir.

Hastane aydınlatma tasarımı, mekân için titiz ve gerekli gereksinimlerden ödün vermeden, insan merkezli bir yaklaşımı dikkate almalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz