“GELİŞTİRDİĞİMİZ ÜRÜNLERİ YURTDIŞINA PAZARLAYACAĞIZ”

0
8641

LED teknolojisi Aydınlatma sektörünü farklı bir noktaya taşıması ithal ürünlere olan talebi artırdı. Aydınlatma sektörümüzü daha bağımsız hale getirmek için AR-GE çalışmalarımız neticesinde sektörün ihtiyacı olan ara ürünler geliştirdik. Şimdi daha nitelikli ürünlerimiz ile Dünya pazarlarına açılmayı hedefliyoruz diye sözlerine başlayan ALTEZ ELEKTRONİK Yönetim Kurulu Başkanı ALTAN EZER ile yaptıkları çalışmaları konuştuk.

ALTEZ Elektronik Aydınlatma firmasını ve ürünlerini kısaca tanıtabilir misiniz?

Altez Elektronik Aydınlatma başlangıçta Acil aydınlatma ve ACİL ÇIKIŞ armatürleri imalatıyla başladı ama ağırlıklı olarak aydınlatma sektörünün kompenent elektronik gereçlerinin imalatıyla da sektördeki yerini güçlendirdi. Biz firma olarak yaklaşık 15 yıldır bütün aydınlatma firmalarının acil durum kitleri konusunda en iddialı üretim bandına sahip, en çok üretim yapıp satan, piyasada en çok bu konuda elektronik kompenenti vermiş firmalardan biriyiz.

Bu komponentler normal DALI sistemine mi standart aydınlatmaya mı ait?

Standart aydınlatmanın acil aydınlatmada kullanılan versiyonu şeklinde olup DALI çalışmaları da devam etmektedir. Bu çalışmalar iki yıla yakın sürdü ve bitmek üzeredir. Yazılımı zor olmasına rağmen kendi yazılımımızı yaptık ve inşallah 2021 yılı içerisinde de piyasada olacaktır.

Acil aydınlatma dediğimiz zaman ne anlıyoruz? Acil aydınlatma sektörünün Türkiye’de hak ettiği yerde olduğunu söyleyebilir miyiz? Hem firma hem de dünya piyasaları açısından da genel bir değerlendirme yapabilir misiniz?

Acil aydınlatmanın Türkiye’de hak ettiği yerde olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Bu konuda insana verilen değerin yetersiz olduğunu ülkemizde buna bağlı olarak da gerekli kontrollerin yapılmasında yangına verilen önemin acil aydınlatma konusunda aynı önemi taşımadığını görüyoruz. Burada acil aydınlatmanın en önemli organı şudur: Pildir. Pil bir sarf malzemesidir. Bu pilin 3-5 yıl içinde mutlaka ara kontrollerinin yapılması veya değişmesi gerekir. Standartlar çerçevesinde kayıtlarının tutulmuş olması zorunludur. Müteselsil olarak bina sahipleri, projeyi çizenler ve uygulayıcılar sorumludurlar.  Allah korusun yaşanacak bir yangın sonrasında sigorta kapsamında yapılacak ilk değerlendirmelerden biri de pillerin canlı olup olmadığı ve kayıtların tutulup tutulmadığıdır. DALI sisteminin yapılma amaçlarından en önemlisi de bu sebeptendir. DALI sistemi; öncelikle acil aydınlatmayı gruplaştırabilme ayrı ayrı kontrol edebilme, aynı zamanda da acil aydınlatmanın gereği olan pil kontrolünün otomatik olarak yapılmasını sağlayan bir sistemdir. Bu konuda yurt dışı ile ülkemizi karşılaştırdığımızda DALI sisteminin ne yazık ki çok az sayıdaki projelerde yer bulduğunu görüyoruz.

Yangınları önleyici tedbirler arasında yangın tüplerinin düzenli olarak kontrollerinin gerçekleştiğini ama piller açısından aynı hassasiyetin gösterilmediğini vurguladınız. Bu konuda kamuoyunda farkındalık oluşturma açısından sizce neler yapılabilir?

Bu konuda ülkemizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu işe el atması gerektiğini düşünüyorum. Gümrükler kotalanabilir ve özellikle Çin’den giren kalitesiz ürünlerin ülkemize girişi engellenebilir.

  KALİTESİZ ÜRÜNLERE YILLIK ÖDEDİĞİMİZ PARALAR İLE SEKTÖRÜN İHTİYACI OLAN TESİSLER KURULABİLİR.

 Komponent driver ürünlerinin üretiminden bahsettiniz. Bununla ilgili yatırım ağırlıklı hedefiniz nedir? Sertifikasyon sürecini nasıl yürütüyorsunuz?

15 yıldır sektörün içindeyiz ve ihtiyaçların ne olduğunu biliyoruz. ACİL ÇIKIŞ armatürleri ve kit çeşitleri konusunda devamlı Ar-Ge, üretim ve sahadan gelen talepler üzerinden çalışmalarımızı yürütüyoruz. ACİL ÇIKIŞ armatürleri  ve kit ürünlerinin fazlalığından sonra bunun bir adım ötesine driver ürünlerinin çeşitliliğine yöneldik. Çünkü driver ürünlerinde yelpaze oldukça geniş diyebiliriz. Bu konuda aydınlatma üreticilerinin tedarikçisi olarak piyasaya üç yıldır ürünlerimizi sunuyoruz. Ancak bunun öncesi de var. Çünkü biz driverı 7-8 yıldır ürünlerimizde test ediyoruz. Piyasaya süreceğimiz ürünlerin önce saha ve laboratuar testlerinden geçmiş olmasına büyük önem veriyoruz. Bizdeki ve sahadaki testlerden geçen ürünleri de -IMC ve ENEC performans testlerinden geçtikten sonra mutlaka belgelendiriyoruz. Çünkü bizim bu konudaki asıl hedefimiz yurt dışı firmalarıdır. Ürünlerimizi yurt içinde bir şekilde satıyoruz ama biz hedefimizi büyük tutup dünya standartlarında ürünler ortaya koyarak yurt dışında yaptığımız satışlarla ülkemize katma değer kazandırmak istiyoruz. Biz bu konuda yalnızca acil aydınlatma değil komple aydınlatma tedarikçisi olmayı hedefliyoruz.

Halihazırda driver ihracatçısı var mı yoksa iç piyasayla mı yetiniyorsunuz?

Şu an iç piyasada kendi projelerimizdeki ürünlerimizde uygulamasını yapıyoruz. Belgenin gelmesiyle birlikte yurt dışına da açılacağız. Yalnız biz bir yandan da tanıtımlarımızı yapıp fuarlara katılmayı da ihmal etmiyoruz. Özellikle Frankfurt fuarı bu konuda bizler için büyük bir avantaj görüyoruz

Frankfurt’ta düzenlenecek fuara katılacaksınız. Bu fuarda hangi ürünlerle ön plana çıkmayı hedefliyorsunuz?

“Acil Aydınlatma kitleri ve driver” ürünlerimizle fuarda ön plana çıkmayı hedefliyoruz. Ön tanıtımlarımızı yaparak, ziyaretçilere bilgiler sağlayacağız. Çin segmentine düşmeden piyasayı bu ürünlerimizle domine etmeyi düşünüyoruz.  

2019-2020 yıllarını aydınlatma sektörünün geldiği nokta itibariyle ve hedefleriniz açısından değerlendirebilir misiniz?

Aylık bazda baktığımızda yaklaşık 10 milyon liralık büyük bir pazardan bahsediyoruz. Ne yazık ki bunun da büyük bir kısmı kalitesiz ürünler oluşturuyor. Denetimlerin daha sık ve düzenli olmasının piyasanın geleceği açısından yararlı olacağını düşünüyorum. Ayrıca sektörün geleceğiyle ilgili olarak klasik aydınlatmanın mevcut konumunu koruyacağını ancak mimari aydınlatma ve teknik aydınlatmada LED’li ürünlerin katkısıyla teknolojik olarak sektörün daha da gelişeceğini düşünüyorum.  

Kamu kurumlarının yerli ürünlere olan güvenin sağlanması için mutlaka üretici firmalarla iletişim halinde olması gerekiyor. Belgelendirilmiş ürünlerin tam ifade edilmesi için kurumlardaki kişilerin sektörle iç içe olmasında fayda vardır. Ülkemizde bu konuda seminer ve kongreler yapılmaktadır. AGİD ve ATMK bilgi amaçlı çalışmalar yapmaktadır. Kamu tarafının ve ihale sahiplerinin bağımsız bilgi alabileceği kurumlardır. Yapılan sektörel kongre ve seminerlere katılım sağlamalarında fayda vardır. En azından kalitesiz ürünlerin ne olduğu daha iyi anlaşılabilir.

Altez Electronic Chairman of the Board Altan EZER AİT SOYLESIYI PDF İNDİREBİLİRSİNİZ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz