DÜNYAYA ÜRÜN SATMAK İÇİN MUTLAKA EN AZ BİR SERTİFİKANIZ OLMASI GEREKİYOR.

0
52845

Bu sayımızda firmalarımızın yurtdışına ürün satmasında dolaylı katkısı olan ELIT CERTIFICATION Genel Müdürü ESRA YATÇI ve Satış ve Pazarlama Müdürü Melek AKÇALI ile güzel bir söyleşi yaptık. Belgelendirme için neler yapılmalı ve belge yatırımının önemini konuştuk.

Esra Hanım bize Elit Certification hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? Kaç kişilik bir ekibe sahipsiniz ve neler yapıyorsunuz?

Elit Certification ailesi olarak, konusunda uzman Türkiye’de 35 ve Dünya’da 180 kişiyi aşan Mühendis, Danışman, Eksper, Enspektör, Gözetim Personeli, Denetçi ve Eğitmen kadrolarımız ile hizmet vermekteyiz. Türkiye dışında Ukrayna, BAE, İngiltere, Almanya, Fas, Beyaz Rusya, Rusya gibi 16 ülkede şubemiz bulunmaktadır. Şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz çalışmalar içerisinde asıl işimiz “belgelendirme” dir diyebiliriz. Üretilen ürünlerin dünya standartlarında belgelendirilmesini sağlıyoruz. Dinamik ve kaliteli bir ekibe sahibiz. Bu anlamda ekibimize teşekkür ediyorum.

Firmalar için olmazsa olmaz belgelendirme hizmeti veriyorsunuz. Müşterilerinize hangi ülkelerin sertifikalarını sağlıyorsunuz ve süreç ne şekilde işliyor?

Bizim bazı lokomotif sektörlerimiz var. Bunlar kablo, aydınlatma, enerji, medikal ve gerekli diğer bilumum elektronik komponentlerin yer aldığı sektörlerde firmalara CE, EAC, ENEC, UL, CCC, IEC, CB, GS, LVD, EMC, SAAR, IRAM testlerini ve sertifikasyonlarını gerçekleştiriyoruz. Ayrıca ihracat yapan firmalarımıza ürünün gönderileceği ülkeye ait belgeleri veriyoruz. Örneğin; Suudi Arabistan’a için SASO belgesi, Kuveyt için TIR belgesi, Güney Afrika için SAAR belgesi, Ukrayna için UkrSEPRO belgesi,  Rusya, Kazakistan, Beyaz Rusya ülkeleri için EAC Belgesi, Kore için KTR belgesi, Brezilya için INMETRO belgesi, Arjantin için S Mark gibi her ülkeye özel belgelendirmeleri sunabiliyoruz.  

Biz ürün belgelendirmeyi şu şekilde adlandırıyoruz: ürünün test prosedürünü tamamlamış olmasını pasaport almaya benzetiyoruz çünkü sertifika belgesini almak için müşterimizin test sonuçlarının pozitif sonuçlanması gerekiyor. Ayrıca yükleme denetimi ve karşı taraftaki ülke içerisinde geçerliliği sağlasın diye vize olarak adlandırdığımız uygunluk belgelerini veriyoruz. Bu alanda dünyanın en büyük belgelendirme şirketleri ile çalışıyoruz. .  

İş ortaklığı yaptığımız partnerlerimizin bazıları TUV, SGS, DEKRA, UL, EZU, CSA gibi alanında dünya devi olmuş firmalardır

Belgelendirme sürecindeki işleyiş ise şu şekilde gerçekleşiyor:

Elit Certification olarak biz bu noktada diğer firmalardan ayrılarak müşterilerimize ek bir hizmet sunuyoruz. Öncelikle ürünü müşterimiz ürettikten sonra Türkiye’de kendimiz ön teste tabii tutuyoruz. Ön testler sonucunda gerekli görüldüğü takdirde ürün ile ilgili revizeleri yapması için firmalara yardımcı olarak testleri tekrar gerçekleştiriyoruz. Burada amacımız test için gönderdiğimiz ürünlerin test sonuçlarının pozitif sonuçlanmasına yardımcı olarak müşterimizi oluşabilecek ek mali külfetlerden korumaktır. Bu ilk aşama tamamlandıktan sonra ürünleri Türkiye’de veya yurtdışında anlaşmalı olduğumuz akreditasyonlu laboratuvarlarımıza yönlendiriyoruz. Ürünler laboratuvara ulaşınca müşterimize test takvimi ile ilgili bilgi veriyoruz. Tüm testler pozitif neticelenirse öncelikle draft test raporu hazırlanıyor. Draft Test Raporunun son kontrolü müşteri tarafından gerçekleştirildikten sonra sertifikasyon aşamasına geçiliyor. Böylece test tamamlamış oluyor. Şayet testlerde bir yetersizlik çıkarsa yalnızca o alana ait revizyonlar yaparak bütün testin masrafları yerine yalnızca bu noktalar için harcama yapılmasını sağlıyoruz. Bazı durumlarda ise fabrika denetimi gerekebiliyor, ürün markalama için gerekli bu denetimler için yurt dışından uzmanlarımız Türkiye’ye gelerek fabrika denetimlerini gerçekleştirmektedir.

ELIT CERTIFICATION Satış ve Pazarlama Müdürü Melek AKÇALI; Sertifika sürecinde mutlaka akredite belgelendirme yetkisine sahip kuruluşlar ile çalışılması gerekiyor. Firmalara tavsiyemiz mutlaka konusunda uzman kuruluşlar ile çalışmaları ve bu firmaların akredite olup olmadıklarını sorgulamaları, aksi takdirde hem maddi olarak kayba, hem de zaman kaybına uğrayabilirler ve müşteri kaybedebilirler

Melek hanım; Firmalarla görüştüğümüzde belge ve sertifika için ciddi harcamalar yaptıklarını dile getiriyorlar, bu durum mevzuatta her ülke için farklı mıdır?
Belgelendirme ve sertifikasyon konusu oldukça geniş bir yelpazeye sahip bir uzmanlık alanıdır. Artı, ürünün pazarını arttırabilmek ve satışlarda öne geçebilmek için olmazsa olmaz bir kalite sürecidir. Bu konuda bizler Elit Certification ailesi olarak müşterilerimizin yeni ürün üretim ve planlama sürecinin en başında mutlaka bizlerden destek almaları gerektiğini düşünüyoruz. Böylece gerekli planlama ve organizasyonu birlikte yürüterek, teknik ekibimizin deneyim ve bilgilerinden faydalanabilirler. Bizler müşterilerimize son noktada hizmet sunmaktansa onların çözüm ortağı olarak ekibin bir parçası olmayı tercih ediyoruz. Böylece gereksiz harcamalardan ve zaman kaybından müşterilerimizi kurtararak, müşterimizin ihtiyacına yönelik doğru tercihler yapmasına yardımcı oluyoruz.

Elbette ki ülkelere göre belgelendirme ihtiyacı farklılık gösterebiliyor fakat bazı belgeler daha geniş kitlelere yönelik ihtiyacı karşılayabiliyor ve diğer belgelendirme ve sertifikalandırma süreçlerini kolaylaştırıcı rol oynayabiliyor. Örneğin CB belgesi gibi. CB belgesi; Elektroteknik Ekipman ve Bileşenleri için IEC Uygunluk Değerlendirme Sistemi tarafından işletilen, elektrikli ve elektronik bileşenler, ekipman ve ürünlerin güvenliği ile ilgili test raporlarının ve sertifikaların karşılıklı kabulü için uluslararası bir sistemdir. Ulusal Standartların, Uluslararası Standartlar ile uyumunu ve dünya çapında kabul edilen Ulusal Sertifikasyon Kuruluşları (NCB) arasındaki işbirliğini teşvik ederek ticareti kolaylaştırmayı amaçlayan katılımcı ülkeler ve sertifika kuruluşları arasında çok taraflı bir anlaşmadır. CB belgesine sahip firmalar dünyada 50 civarında üye ülkede ek test gerektirmeden, o ülkelere ait belgeleri almak için CB raporunu kullanabilir. Böylece çoklu testlerin gecikmelerini ve maliyetlerini azaltabilir, piyasalar genişletilebilir ve ürünün pazara sunulma süresi kısalır.  Belgelendirme konusunda yurtdışı satışı desteklemek adına devletimizin de çok ciddi teşvikleri var. Bu konu hakkında bizler mutlaka müşterilerimize gerekli bilgilendirme ve uyarıları yapıyoruz.

Şu anda aydınlatma ve elektrik sektöründe hangi belgeleri veriyorsunuz?
Hemen hemen bütün belgeleri veriyoruz ayrıca ülkelere göre farklılık gösteren sertifikasyonlar da verebiliyoruz. Hem ülke içinde hem de dünya genelinde dolaşıma haiz tüm belgelendirmeleri müşterilerimize sunabiliyoruz.

 Şu anda tek bir belge ile ürün satışı mümkün müdür?
Daha öncede belirtmiş olduğum gibi eğer tek bir belge ile yola çıkacaksak biraz pahalı ve testleri zor olmasına rağmen CB belgesini tavsiye ediyoruz.  Çünkü CB belgesini aldıktan sonra ek sertifika ve belgeleri almak çok daha kolay hale geliyor. Ayrıca akredite olarak yapılmış type test raporları ve CE belgeleri de birçok alanda çözüm sunarak yeterli oluyor.

Mevcut sertifikaların yenilenme süreci nasıl gerçekleşiyor?
Mevcut sertifikaların yenilenmesi süreci sertifikaya göre değişiklik gösterebiliyor. Mesela CE belgesini ve type test raporunu da alırsanız standartlar değişene kadar değişime gitmenize gerek kalmayabiliyor. 1960’larda yapılan raporlara type testlerini yaparak rapor verebiliyoruz. Bazen teknolojiye ve ürüne göre bu durum değişebilmektedir. Mesela solar sektöründe son 10 yıl içinde aynı ürünün üç defa belge değişikliğine gittiğine şahit olduk. Özellikle solar sektöründe gelişmelere bağlı olarak ciddi değişimler yaşanabiliyor.

Sektör analizi yaptığımızda son iki yılda ağırlıklı olarak hangi alanlar ön plana çıkıyor?
Son iki yılda enerji alanında ortaya çıkan ihtiyaç ve gelişmeler enerji sektörünü ön plana çıkarmıştır. Bizler de Elit Certification ailesi olarak Dünyada birçok enerji alanında, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi saha denetimleri yapıyoruz. Bu bizim lokomotif alanımız ve dünyada aktif olarak sekiz ülkede bu konuda aranılan bir firmayız ve bununla gurur duyuyoruz. Afganistan, Fas, Dubai, Katar, Beyaz Rusya, Ukrayna, Kuveyt, Nijerya vb. birçok ülkede, konusunda uzman, kaliteli, nitelikli ve eğitimli ekibimizle bu işleri yürütüyoruz. İkinci olarak ağırlıklı hizmet verdiğimiz sektörler ise kablo ve komponent sektörleridir. Kabloda da birçok desteği yine dünya çapındaki firmalar ile yapıyoruz ve tamamlıyoruz. Komponentler, sigortalar, switchler, trafolar, vb. gibi ürünlerin test ve raporlamalarında da aktif olarak yer alıyoruz. Üçüncü olarak ağırlıklı hizmet verdiğimiz alan ise aydınlatma sektörüdür . Bu alanda da şu anda en çok ledler, armatürler, driverlar ve birçok aydınlatma ekipmanının test ve raporlaması ile ilgili hizmet veriyoruz. Bu konuda da oldukça iddialı olduğumuz söylenebilir. Ayrıca şu anda mevcut pandemi durumu nedeniyle bir diğer popüler sektörde medikal diyebiliriz. Bu alanda da müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik hizmetlerimiz devam ediyor.

Yurt dışı çalışmalarınızı ne şekilde yürütüyorsunuz?
Yurt dışı çalışmalarımızın %80 oranına sahip kısmını, ortaklarımızla ofis üzerinden gerçekleştiriyoruz. Şirketimizin genel merkezi İstanbul’dadır ve genel merkez üzerinden tüm dünyadaki iş ağımızın takibini yapıyoruz. Genel merkez olarak, yurt dışı iş ortaklarımızla beraber a’dan z’ye sürecin takip edilmesini sağlayarak çalışmaların tamamlanmasına destek veriyoruz.

Bu işin en zor tarafı nedir?
Bizler için işimizin ne yazık ki en zorlayıcı ve üzücü tarafı ürünün testten kalmasıdır. İstiyoruz ki ürün tek seferde testten geçsin ve sertifikasyon aşamasına başlansın böylece müşterilerimiz maddi kayba ve zaman kaybına uğramasın.

Günümüzde en çok hangi belgelendirmelere talep var? Gelecekte bu talepler hangi alanlarda artış gösterebilir?
Günümüzde en çok talep type test raporu, CE belgesi ve ENEC belgeleridir. Gelecek yıllarda ürünlerin belgelendirmesinin yanı sıra firmaların çevrecilik anlayışlarının aranılan bir durum haline geleceğine inanıyoruz. Birçok ülke sürdürülebilir ve doğaya zarar vermeyen ürün ve firmaları tercih eder hale gelecektir. Örneğin Carbon Footprint belgelendirmesi gibi.  Bu konuda bizler, müşterilerimizin bir adım öne geçmeleri için şimdiden gerekli çalışmalara başladık.

Belge verme konusunda çok zorlandığınız bir sektör var mı?
Uzman bir kadro ile çalıştığımız için bizim için tüm sektörler eşit. Türkiye olarak bu anlamda kablo sektöründe dünyanın ilk dört üreticisi arasındayız. Aydınlatma sektöründe de ilk altı arasındayız. Komponent de ilk ondayız. Kısacası birçok sektörde dünya ile rekabet edebilecek üreticilere sahibiz. Dünya’da söz sahibi bu sektörlerde birçok firma ile çözüm ortaklığı yapıyoruz. Elbette ki bu bizim için gurur verici bir durum.

Belge almak ya da yenilemek için bir firmanın ne yapması gerekiyor?Bizimle web adresimiz veya sosyal medya üzerinden iletişim bilgilerimizi alarak irtibata geçebilirler. Kısa bir ön görüşme sonucu süreç hakkında müşterimizi bilgilendiriyoruz. Genelde belgelendirme yapılacak ürün ile ilgili teknik çizimleri ve teknik bilgi belgelerini tarafımıza iletmelerini talep ediyoruz. Sonrasında müşterimize en uygun çözüm ile birlikte detaylı bir teklif sunuyoruz. Teklifin onaylanması ile birlikte süreci başlatarak, hızlı ve kaliteli hizmet anlayışımız ile tüm sürecin yönetimini gerçekleştiriyoruz.

Son olarak okuyucularımıza ne söylemek istersiniz?
Bizler Elit Certification ailesi olarak sloganımız olan “Kalite asla tesadüf değildir” sözümüzün her zaman arkasındayız. Kaliteden ödün vermeyen müşterilerimize bizleri tercih ettikleri için ayrıca teşekkür ederiz.  Kaliteye değer veren tüm firmaların belgelendirme ve sertifikasyon ile ilgili ihtiyaçlarına çözüm üreterek, uzun soluklu bir çözüm ortaklığı ilişkisi kurmaktan mutluluk duyarız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz