BEŞ A Elektronik Genel Müdürü Arzu Rona “Acil aydınlatma armatürlerinin manuel olarak test edilmesi oldukça zor, masraflı ve yeteri kadar güvenilir olmayan bir uygulamadır.”

0
919

Bu sayımızda Acil Aydınlatma ürünleri üretimi yapan BEŞ A Elektronik Kurucu Ortağı sayın Arzu RONA’ya Acil Aydınlatma ürünleri nerelerde kullanılır ve teknik özelliklerini sorduk.

In this issue, we asked Ms Arzu Rona, Founding Partner of BEŞ A Elektronik, which produces Emergency Lighting products, where Emergency Lighting products are used and their technical specifications.

Acil Aydınlatma nedir?
Acil aydınlatma sisteminin öncelikli amacı, binadaki kişilerin güvenli tahliyesini sağlayarak can kaybını önlemeye yardımcı olmaktır. Acil aydınlatma sisteminin düzgün çalışması ile kişilerin binadan herhangi bir engele takılmadan, yaralanmadan, ezilmeden, paniğe kapılmadan, aşırı kalabalık ve yığılma gerçekleşmeden çıkış yolunu rahatça görebileceği şekilde, hızlı ve emniyetli olarak tahliye edilmesi mümkün olmaktadır. Bununla birlikte, yangın alarm ve söndürme cihazları ile ilk yardım donanımının fark edilmesini sağlayıp, riskli alanlarda oluşabilecek kazaları önlemeye de yardımcı olmaktadır.

Acil Aydınlatma uygulanmasında öncelik nedir? Kullanım zorunlu olduğu alanlar nelerdir?
Belirlenen standartlara (EN 50172, EN 1838, TÜRKİYE BYKY) göre ulusal ve/veya yerel mevzuatın gereklilikleri dikkate alınarak acil aydınlatma ürünlerinin zorunlu olduğu alanlarda uygulanması önemlidir. Kullanımın zorunlu olduğu alanlar; bütün kaçış yollarında, toplanma için kullanılan yerlerde, asansörde ve yürüyen merdivenlerde, zemin seviyesinin değiştiği yerlerde ve koridor kesişim bölgelerinde, yüksek risk oluşturan hareketli makine veya kimyevi madde bulunan atölye ve laboratuvarlarda, elektrik dağıtım ve jeneratör odalarında, merkezi batarya ünitesi odalarında, pompa istasyonlarında, kapalı otoparklarda, ilk yardım ve emniyet ekipmanlarının bulunduğu yerlerde, yangın uyarı butonlarının ve yangın dolaplarının bulunduğu bölümler ile benzeri bölümlerde uygulanmalıdır.

Acil aydınlatma uygulamalarında uygulama ve bakım süreci nasıl işlemektedir?
İlk etapta, müşterimizin talebiyle acil aydınlatma uygulanacak olan binanın, konu ile ilgili Elektrik İç Tesisleri Proje Yönetmeliği’ne göre hazırlanmış bir projesi ol¬malı. Bu projede ilgili tüm cihazlar yer almalı ve projenin ilgili stan¬dart ve yönetmeliklere uygun olduğunu doğrulamak açısın¬dan yetkili bir kişi tarafından imzalanmalıdır. Zaman içinde herhangi bir değişiklik yapılır ise, projede güncellenmesi gerekmektedir. Acil aydınlatma uygulaması yapıldıktan sonra akabinde yetkili ve bilgili bir kişi/kurum tara¬fından düzenli olarak fonksiyon ve süre testi, bakım ve onarım faaliyetleri yapılmalı ve sonuçları kayıt defterine kaydedilmelidir.

Acil aydınlatma ürün gruplarınız nelerdir?
3 ana gruptan oluşmaktadır. Bunlar; acil aydınlatma kitleri, acil aydınlatma armatürleri ve acil yönlendirme armatürleri olmak üzere, ürün yelpazemizi kendi yazılımımızı geliştirdiğimiz otomasyon sistemine uyumlu akıllı ürünlerle genişlettik.

Günümüz teknolojisi göz önüne alındığında firmanız üretimde teknolojik donanıma sahip midir?
Teknolojiyi yakından takip eden mühendislerimiz ve bunu ürünlere entegre eden firmamız, ileri düzeyde üretim makinaları, ürün test ekipman, cihaz ve donanıma sahip, sertifikalandırılmış laboratuvarlarımızda uluslararası standartlara uygun hızlı, verimli ve yüksek kapasiteli üretim yapmaktadır.

Ürünlerinizin kontrol ve bakımlarını kolaylaştırmak için ne gibi çözümler sunuyorsunuz?
Acil aydınlatma sistemi armatürlerinin manuel olarak test edilmesi oldukça zor, masraflı ve yeteri kadar güvenilir olmayan bir uygulamadır. Özellikle armatür sayısının oldukça fazla olduğu ve yüksek tavanlı yerlerde yapılan uygulamalarda otomasyon uygulamaları kaçınılmazdır.
Beş A, tüm bu gereksinimlere uygun olarak ve uygulama alanlarındaki ihtiyaçları da gözeterek müşterilerine izlenebilir/adreslenebilir acil aydınlatma ürünleri seçeneği sunmaktadır. Binadaki DALI aydınlatma otomasyonuna uygun DALI ürünlerin yanı sıra, firmamızın kendi bünyesinde geliştirdiği kablolu (ELCO) ve kablosuz (WELCO) haberleşme özelliklerine sahip çözümler sunmaktadır.

ELCO ve WELCO acil aydınlatma izleme sistemleri ile, sisteme bağlı tüm ürünler bir merkezden sürekli izlenebilir, periyodik testleri otomatik bir şekilde yapılıp raporlanabilir.

Bu sistemler ile test ve bakımların daha kolay yapılmasını sağlayacak ve acil aydınlatma sisteminin herhangi bir acil durumda çalışır durumda olacağı garanti altına alacaktır.

Acil Aydınlatma Kablolu İzleme (ELCO) sistemi hakkında bilgi verir misiniz? Avantajları nelerdir?
Herhangi bir acil durum aydınlatma sisteminin tamamen çalışır durumda olduğundan emin olmak için düzenli sistem kontrolleri yapılmalıdır. Bina yönetiminin, acil durum aydınlatmalarını rutin olarak test ettirmesi, ayrıntılı kayıtlarını tutması ve gerektiğinde ilgili mercilere göstermesi zorunludur.

ELCO, Beş A tarafından geliştirilen yönlendirici (router) ve dokunmatik ekranlı yönetim paneli ile DALI uyumlu acil aydınlatma ürünlerimizin anlık durum takibini yapan ve düzenli testlerinin yapılmasını sağlayan, kablolu acil aydınlatma izleme sistemi çözümüdür. Dokumatik panel veya bilgisayar üzerinden, parola korumalı bir arayüz ile güvenli bir şekilde erişimi sağlanan merkezi izleme özelliğine sahip sistemimiz, acil aydınlatma ürünlerine periyodik veya anlık bir şekilde fonksiyon testleri yapabilmekte, rapor kayıtlarını tutabilmekte ayrıca ürünlerin bataryalarının ledlerinin ve elektronik kartların çalışır durumda olduğunun kontrolünü yapabilmektedir.

Ürünlerimiz, yurt içi ve yurt dışı projelerde tercih edilmekte olup, ELCO ürün ve sistemimiz BSI tarafından test edilmiştir. EN/IEC standartlarına uygunluğu ile kitemark sertifikasına sahiptir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz