12 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe girecek 7223 Sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu ile Uygulama Yönetmelikleri ve ışık kaynakları için 1 Eylül 2021 tarihinde yürürlüğe girecek Enerji Etiketlemesi ve Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklilikleri sektörümüz için ciddi değişiklikler gerektiren yeni bir aşamadır.
‘’Aydınlatma Ürünlerinde Piyasa Gözetimi ve Denetimi Bakanlıklar Buluşuyor ‘’ başlığı altında AGİD’ in ev sahipliğinde T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile T.C. Ticaret Bakanlığının konusunda uzman değerli konuşmacılarının katılımı ile 6 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını AGİD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Fahir Gök gerçekleştirdi.
Açılış konuşmasının ardından piyasa gözetim ve denetimin tüm taraflar adına öncelikle can ve mal güvenliği, sonrasında da haksız rekabet, enerji verimliliğine etkisi gibi farklı açıların öneminden bahseden AGİD Genel Sekreteri Sayın Zeynep Akkaya sözü ‘’Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu ve Uygulama Yönetmelikleri’ ni anlatmak üzere T.C. Ticaret Bakanlığı, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Sayın Begüm Alp Apaydın’a bıraktı. 12 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe girecek 7223 Sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunun ve Uygulama Yönetmeliklerinin amacı öncelikle iç piyasaya güvenli ve mevzuatına uygun ürün arz edilmesi, AB pazarında malların serbestçe dolaşımı ve ihracatta Türk Malı imajının güçlendirilmesidir.
İkinci olarak söz alan T.C. Ticaret Bakanlığı, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Kalite Altyapısı ve Piyasa Gözetimi Daire Başkanı Sayın Sezen Leventoğlu ‘’Ülkemizde Kalite Altyapısı ve Piyasa Gözetimi ve Denetimi’ hakkında bilgi verdi. Öncelikle kalite altyapısının dört unsurundan; uygunluk değerlendirmesi, akreditasyon, standardizasyon, metroloji başlıklarında detaylı açıklamalar ile sözlerine devam eden Sayın Leventoğlu piyasa gözetim ve denetiminin yurda giriş esnasında ithal ürünler üzerinde ve de iç piyasada yerli ve ithal tüm ürünler üzerinde gerçekleştirilmesi konusunda açıklamalarda bulundu. ‘’Hepimiz Birer Denetçiyiz’’ sloganı ile tüketicilerin de satın alacakları ürünlerin güvenliğini, ürün üzerindeki belirli bilgi ve işaretleri kontrol etmeleri gerektiğini hatırlatarak, bizlerin de ürün güvenliği sisteminin önemli bir parçası olduğumuzu, güvenli olmayan ürünlere karşı tepkisiz kalmamalı, şikayetlerimizi mutlaka iletmemiz gerektiğini hatırlattı.
T.C. Ticaret Bakanlığı adına son sözü Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü İthalat Denetimleri Daire Başkanı Sayın Sanem Yıldız alarak ‘’İthalat Denetimleri ve TAREKS’’ uygulaması hakkında bilgi verdi. TAREKS ile sisteme getirilen yeniliklere değinirken, CE işaretlemesinin CE İşareti Usulüne Uygun Olarak İliştirilmesi ve Usulüne Uygun AT Uygunluk Beyanı olmasını belirtti.
Toplantı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliği Genel Müdürlüğü Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Sayın Melik Hüseyin Hamitoğulları’nın ‘’Enerji Verimliliği Kapsamındaki Aydınlatma Ürünlerinde Yeni Mevzuat ve PGD Faaliyetleri’’ sunumu ile devam etti. Aydınlatma ürünlerinde de ciddi değişiklikler gerektiren yeni mevzuatın sektör için yeni bir aşama olduğunu belirten Sayın Hamitoğulları en kısa sürede sektör olarak hazırlıkların başlaması gerektiğini de sözlerine ekledi. Işık kaynakları ve içeren ürün tanımları ile yepyeni bir sayfa açılmaktadır.
Toplantının son sunumunu T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliği Genel Müdürlüğü Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Sayın Uğur Bulut gerçekleştirdi. ‘’Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman ile İlgili Yönetmelik (2014/35/AB) Kapsamında Piyasa Gözetimi ve Denetimi Faaliyetleri ile Üretici ve İthalatçıların Sorumlulukları’’ başlığı altında paylaşılan değerli bilgilerde öne çıkan imalatçının temel gereklilikler doğrultusunda ürünü tasarlayıp imal ettikten sonra teknik dosyayı hazırlayıp, AB uygunluk beyanını düzenlemesi ve CE işaretini iliştirmesidir.
Bu işlemlerden sonra ürünün piyasaya arz edebilir. İthalatçı ise imalatçının, gerekli uygunluk değerlendirme prosedürünü gerçekleştirdiğinden, teknik dosyayı düzenlediğinden, ürüne CE işareti iliştirdiğinden ve gerekli belgeleri ürünle birlikte verdiğinden emin olmalıdır. Teknik dosya cihaza tamamen veya kısmen uygulanan standartların listesini, standartların uygulanmadığı durumlarda, uygulanan diğer ilgili teknik düzenlemelerin bir listesiyle birlikte bu yönetmeliğin temel gereklerini karşılamak için benimsenen çözümlerin açıklamalarını, kısmen uygulanan standartların uygulandığı bölümlerini içermelidir. Yapılan tasarım hesaplarının sonuçları, gerçekleştirilen incelemeler ile test raporları da mutlaka teknik dosyada bulunmalıdır.
Tüm sunumların soru-cevap bölümüne geçildi. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliği Genel Müdürlüğü Elektrik ve Enerji Dairesi Başkanı Sayın M. Ömer Faruk Sönmez’ in katkıları ile katılımcıların soruları yanıtlandı.