Dünyanın gündeminde olan enerji verimliliği ve yüksek enerji tasarrufu sağlayan aydınlatma ekipmanları, Türkiye’de aydınlatma sektörü dinamiklerini etkiliyor. Bu kapsamda 2020 yılında Türkiye pazarında bulunan aydınlatma ürünlerinin yüzde 75’inin LED ve enerji tasarruflu ampullerden oluşacağı öngörülüyor. Dış mekan uygulama projeleri ve teşvikleri ile LED pazarına büyük bir alan açan devlet desteği sayesinde de Türkiye’de LED pazarının beş yılda yüzde 25.5 büyümesi bekleniyor.
- Öncelikle Fuar çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
21-24 Eylül 2017 tarihlerinde 10’uncusu düzenlenecek olan İstanbulLight Uluslararası Aydınlatma&Elektrik Malzemeleri Fuar ve Kongresi, aydınlatma sektörünün tüm aktörlerini Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği ve Aydınlatma Türk Milli Komitesi iş birliği ile İstanbul Fuar Merkezinde bir araya getirecek. IstanbulLight’ı bu yıl tekrar şekillendiriyoruz. Katılımcı ve ziyaretçilerin beklentilerine ve sektöre kulak vererek bir çok değişiklik ve yenilik yapıyoruz. “Life is LIGHT” mottomuzla yola çıkarak IstanbulLight’ın aydınlatma sektörünü tek bir çatı altınta bir araya getirme ve Türkiye’yi aydınlatmada Doğu Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu bölgelerinde bir merkez haline dönüştürme strateji doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Bu kapsamda bu yıl fuar profilimize Aydınlatma Tasarımcılığını, Elektrik Malzemelerini, Dekoratif Aydınlatmayı ve Bina Otomasyon Sistemlerini ekledik. Yurt içi ve yurt dışından belediye ve kara yolları satın alıcılarını, distribütörleri, bayileri, mimarları, inşaat, proje ve taahhüt şirket yetkilileri, elektrik ve proje firmaları yetkililerini, elektrik dağıtım firma yetkililerini ve satın alıcıları ağırlamak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca Türkiye’de ve hedeflediğimiz Rusya, Romanya, Polonya, Bulgaristan, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Gürcistan Ürdün, İran, ve Katar’da ağırlık olmak üzere medya ve derneklerle iş birlikleri ve iletişim çalışmaları yapıyoruz.
- Fuar birleşimine giden süreçte neler yaşandı neden böyle bir ihtiyaç doğdu?
Aydınlatma sektörünü tek bir çatı altında birleştiren ve tüm sektörü kucaklayan bir fuar haline gelmesi bütün sektörün beklentisiydi. Biz de bu beklentiyi hayata geçirdik. Bunun için ilk adımı attık fakat IstanbulLight vizyonu doğrultusunda daha yolumuz var. İstanbulLight bu yıla karar iki yılda bir nisan aylarında düzenlenirken, 2017 yılı itibariyle bütün sektörü her yıl eylül ayında bir araya getireceğiz. Sektörün de bu birleşmeden sonra IstanbulLight’tan beklentisi var. Bunları gerçekleştirmek için IstanbulLight ekibi olarak sektörü temsil eden derneklerle, sivil toplum kuruluşları ve medya ile ilişkiler kuruyoruz.
- Bu birliktelikle sektörümüze ve ülkemiz ekonomisine ne tür kazanımları oldu?
Biliyoruz ki katılımcı firmalarımızın ihtiyacı doğru alıcı ile bir araya gelmek ve yeni iş birlikleri oluşturmak. Türkiye gerek altyapı projeleri ve gerekse inşaat alanındaki yatırımlar aydınlatma ve elektrik malzemeleri alanında ciddi bir potansiyel sunuyor. İnşaatı devam eden 10.3 milyar Euro maliyetli 3.İstanbul Havalimanı ile 4.5 milyar TL’lik İstanbul Finans Merkezi projelerinin yanı sıra ihale süreçlerinde olan projeler de bulunuyor. Önümüzdeki birkaç yılda tamamlanması planlanan toplamda 16.9 milyar dolar maliyetli Kanal İstanbul, Haydarpaşa Garı Restorasyon projesi, 3 Katlı Boğaz Geçiş Tüneli, Ataköy Yat Limanı ve Haliç Port projeleri aydınlatma sektörü için büyük bir iş hacmi yaratıyor. Ayrıca 2023 yılına kadar 425 bin yeni rezidans, 150 bin metrekare alan üzerine
kurulması planlanan dev şehir hastaneleri, 3 büyük şehre yapılacak uluslararası kongre merkezleri, Sinop ve Akkuyu nükleer güç santralleri gibi yatırımlar aydınlatma sektörünün büyümesini destekleyecek önemli projeler arasında yer alıyor. Bu projeler, hem endüstriyel aydınlatma hem elektrik malzemelerinde iç-dış ticareti canlandıracağı düşünüyoruz. Birleşmeyle birlikte tüm aydınlatma ve elektrik malzemeleri firmalarını; elektrik proje ve mühendislik firma satın alıcıları, mimarlar, elektrikçiler, toptancılar, distribütör, kara yolları ve belediye yetkilileri ile bir araya getirerek hem iç pazara hem dış pazara yönelik ticaret yapılmasına vesile olacağız.
- Bu etkinlik önceki yıllardakilerden farkı ne olacak. Beklentiniz nedir?
Bu yıl IstanbulLight’ın 10’uncu fuarında; katılımcı profilini güncelleyerek dekoratif aydınlatma, bina otomasyon sistemleri ve elektrik malzeme ve ekipmanlarını da ekledik. Amacımız; aydınlatmaya dair tüm unsurları bir platformda bir araya getirerek Istanbullight’ı aydınlatma sektörünün Doğu Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu bölgesindeki uluslararası buluşma noktası konumuna getirmek. İstanbulLight; önümüzdeki birkaç yıl içinde gelişim göstererek iç ve dış pazarlarda sektörün önünü açan ve yeni pazarlar ile iş bağlantıları oluşturan daha kapsamlı bir platform olacak. Bu doğrultuda katılımcılarımızla görüşerek bekledikleri ziyaretçileri öğrendik. Bu sonuçlara göre bir ziyaretçi profili oluşturduk. Hedef segmentlere ve bölgelere yönelik ziyaretçi çalışmaları yapıyoruz. Bunun sonucunda da bu yıl gerçek satın alıcıları fuarda ağırlamayı hedefliyoruz.
Bunun yanı sıra, Istanbullight fuarında ATMK tarafından 11. Ulusal Aydınlatma Kongresi düzenlenecek. Kongre kapsamı sektörün ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda bu yıl tekrar şekillendiriliyor. Gündemdeki konu başlıkları alanında uzman yabancı ve Türk konuşmacılar tarafından ele alınacak. Aydınlatmada aydınlatma tasarımcılığının önemi gün geçtikte artıyor. Dünya aydınlatma fuarlarına baktığımızda aydınlatma tasarımlarını üreticilerle buluşturan konferans/zirve düzenlendiği görülüyor. Türkiye ve dünyadaki yatırımcı firmaları aydınlatma tasarımcıları ile buluşturmak ve aydınlatma tasarımcılığının önemini gündeme taşımak üzere bu yıl ilk defa bir gün sürecek IstanbulLight Aydınlatma Tasarımı Zirvesi düzenleyeceğiz.
- Aydınlatma sektörü sizce olması gereken yerde midir? Bu konuda neler yapılabilir?
Türkiye aydınlatma sektörünün gelişmesi ve büyümesi yönünde çok ciddi bir potansiyel barındırdığı gibi bu potansiyelin fırsat olarak bakıp aydınlatma firmalarının AR-GE çalışmalarını arttırıp LED teknolojilerine yönelik yatırımlarını artırması sektörü bir üst noktaya taşınmasına etkisi olacağını düşünüyorum.
- Ülkemize büyük miktarda ithal ürün girişi olmaktadır. Yerli üretici ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Sizce ithalat konusunda ne yapılmalıdır…
Şuan da Türkiye’deki üretim armatür üretimi olup LED çipinin dışarıdan ithal ederek montajı yapılması anlamında bir imalat söz konusu. İthal ürünlere talebin azalması için üretim yatırımlarını arttırarak piyasadaki kaliteli ürünlerin sayısını arttırmak buna paralel olarak da tüketici bilincinin değişmesine yönelik çalışmalar yapılmalı. Kaliteli ve uzun ömürlü ürünlerin ön plana çıkartılarak aydınlatma bilincinin de gelişmesiyle birlikte ucuz ithal ürünlere olan talebin azalması kaçınılmaz olacaktır.
- Aydınlatma sektörü en çok konuşulan konuların başında LED gelmektedir. LED’deki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Artık enerji verimliliği ve enerji tasarruflu ürünlere ilgi artıyor. 2020’lerde ürünlerin %75’inin LED ve Enerji Tasarruflu ampullerden oluşması öngörülüyor. LED pazarındaki bu baş döndürücü gelişmeler ister istemez aydınlatma sektörüne olan ilgiyi ve bu bağlamda LED ve LED’li aygıt üretici sayısının da dikkat çekici düzeyde artması bekleniyor.
Hem iç hem de dış pazarlara yönelik devlet desteği sayesinde LED altyapısına dönüşümü, hızlandırdığını düşünüyoruz. 2016 yılında LED ürün gelirleri 19 milyon dolarlık bir paya sahipken, bu rakamın 2022 yılında 102 milyon dolar olması öngörülüyor. Bu Türkiye’nin LED pazarındaki da potansiyelini gözler önüne seriyor. Sokak aydınlatmasında 15 milyon sokak lambasının LED’e dönüşümü söz konusu. Bu sayede ülke düzeyinde enerji tüketiminde yüzde 80 tasarruf sağlanıyor. Ülkemiz için gelecekte LED talebini artıracak daha fazla projenin bizi beklediğini biliyoruz.
- Türkiye enerji ihtiyacını en fazla hisseden ülkelerin başında geliyor. İstanbul Light fuarı bu anlamda çok önem arz ediyor. Siz fuar da ne gibi çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?
Enerji ihtiyacı ve enerji tüketimi sadece Türkiye’nin değil bütün dünyanın konusu. Aydınlatmada enerjini tüketimini azaltmak için doğal ışıktan faydalanmayı maksimum düzeye çıkararak yapay ışığın da doğru ışık açısı ve kaliteli ürünlerle yapılması enerji tüketimi ve sürdürebilirlik kapsamında önemli noktalar. Bir projenin planlanma aşamasında bir bütün olarak ele alınarak projenin inşa edilmesi önemli bir husus. Bu bilincin yerleşmesi ve geliştirilmesi için Aydınlatma Tasarım Zirve’si kapsamında bir panel düzenleyeceğiz. Bu panel de bir projenin bütün paydaşları ( mimar, yatırımcı, elektrik proje yöneticisi, aydınlatma tasarımcısı ) bir araya gelerek doğru ve verimli aydınlatmanın olması için projenin süreçleri ele alınacaktır.
- Aydınlatma sektörünün geleceği konusunda ne söylemek istersiniz?
Dünyanın gündeminde olan enerji verimliliği ve yüksek enerji tasarrufu sağlayan aydınlatma ekipmanları, Türkiye’de aydınlatma sektörü dinamiklerini etkiliyor. Bu kapsamda aydınlatma sektörü LED’e doğru hızlı bir dönüşüm sürecinde. 2020 yılında Türkiye pazarında bulunan aydınlatma ürünlerinin yüzde 75’inin LED ve enerji tasarruflu ampullerden oluşacağı öngörülüyor. Dış mekan uygulama projeleri ve teşvikleri ile LED pazarına büyük bir alan açan devlet desteği sayesinde de Türkiye’de LED pazarının beş yılda yüzde 25,5 büyümesi bekleniyor.
Fuara gelen ziyaretçiler ne gibi yenilikleri ve teknolojileri görme imkânı bulacak?
Katılımcı firmalarımızın ar-ge çalışmalarını, armatür tasarımındaki en son yaklaşımları ve trendleri, dış mekan ve iç mekan aydınlatma ürünleri, armatürleri, aydınlatma ile birlikte kullanılan elektrik malzemelerini görme imkanı bulacaklar. Fuar kapsamında yapacağımız ATMK Ulusal Aydınlatma Kongresi ve IstanbulLight Aydınlatma Tasarımı Zirvesi’nde insan odaklı aydınlatma, armatür tasarımında yeni yaklaşımlar, iç ve dış mekanlarda aydınlatma tasarımı ile ilgili en güncel bilgileri bulabilecekleri oturumlar olacak.