ACİL AYDINLATMA ÜRÜNLERİNİN ÇALIŞIYOR OLMASI HAYATİ ÖNEM TAŞIMAKTADIR

0
2258

“Acil aydınlatma ürünleri inşaat proje bütçelerinde çok küçük bir pay almasına rağmen, hayati önem taşımaktadır” diyerek sözlerine başlayan Beş A Elektronik Genel Müdürü Arzu RONA Acil Aydınlatma konusunda dergimize önemli açıklamalarda bulundu.

Beş A Elektronik hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

1995 yılında kurulan firmamız aydınlatma elektroniği ürünleri tasarımı ve üretimi yapmaktadır. Üretimimize elektronik balast ile başlayıp, 1999 yılında ülkemizin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, ürün yelpazemizi acil aydınlatma kitleri, acil yönlendirme armatürleri ve acil aydınlatma armatürleri ile genişlettik. Acil aydınlatma ürünleri ile ilgili yenilikleri takip ederek Ar&Ge çalışmaları yapmak, yeni ürün geliştirmek ve üretmek odaklandığımız ana faaliyet konumuzdur.

Firmanızın ana faaliyet konusu acil aydınlatma sistemleri, Ürünleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Acil Aydınlatma Kitleri : genel aydınlatma amacıyla kullanılan LED, Floresan, Halojen gibi ışık kaynaklarına bağlanarak elektrik kesintisi durumunda sahip olduğu batarya yardımı ile ortamın yeterli seviyede aydınlatılmasını sağlayan elektronik devredir. Herhangi bir elektrik kesintisinde paniği önleyerek ortamın en kısa sürede tahliyesi için gerekli olan aydınlatmayı sağlar.

Beş A olarak batarya uygulamalı acil aydınlatma kitleri konusunda her çeşit ışık kaynağı için standartlara uygun çözümler sunmaktayız. Özellikle genel aydınlatmanın LED aydınlatmasına dönüşmesi ile ürüne özel çözüm ihtiyaçları ortaya çıkmaktadır. Bu konuda 20 yıllık tecrübeye sahip firmamız müşterilerimize ihtiyaçlarına göre çeşitli seçenekler sunmaktadır.

Acil Yönlendirme Armatürleri, Biliyorsunuz kamu ve özel binalarda acil durumlarda çıkışlara kolaylıkla ulaşılabilmesi için acil durum yönlendirmesi yapılmaktadır. Acil durum halinde, bina içerisindeki insanların tahliyesi için kullanılacak olan çıkışların konumları ve bina içerisindeki her bir noktadan planlanan çıkış yolunun, bina içindeki kişilere gösterilmesi amacıyla acil durum çıkış işaretlerinin yerleştirilmesi şarttır.

Tek veya çift yüzlü olabilen bu armatürlerin üzerinde yönlendirme sağlayan grafik işaretler bulunmaktadır. Armatürler, duvara, tavana veya asma tavana direkt monte edilebileceği gibi tij, zincir, askı teli gibi elemanlarla sarkıtılarak da asılabilmektedir.

Acil Aydınlatma Armatürleri şehir şebekesi veya benzeri bir dış elektrik beslemesinin arıza, bakım, onarım gibi nedenlerle kesilmesi, yangın, deprem gibi sebeplerle bina veya yapının elektrik enerjisinin güvenlik maksadıyla kesilmesi hallerinde, otomatik olarak devreye girerek yeterli aydınlatmayı sağlayan ürünlerdir.

Ürünlerimizi standartlara uygun olarak üretiyoruz. Belgelendirme konusunda TSE, BSI, TÜV Rheinland gibi uluslararası test ve belgelendirme kuruluşları ile çalışmaktayız.

TÜBİTAK Destekli birçok ürünü sektörümüze kazandırdınız? Şu anda yaptığınız yeni bir çalışmanız var mıdır?

TÜBİTAK desteklerinden faydalanarak iki proje ve ürün tamamladık. Üçüncü projemiz ise devam etmektedir. DALI acil aydınlatma kiti ve DALI LED sürücü ürünlerimiz TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Teknolojik ürün geliştirmek ve üretmek ana hedeflerimiz arasındadır. Firma olarak Ar&Ge yatırımlarımız her zaman devam etmektedir. Ar&Ge ‘mizde başarıyla geliştirdiğimiz yeni ürünlerimiz bizleri motive etmektedir.

Acil Aydınlatma ile ilgili ülkemizdeki yönetmeliklerde eksik gördükleriniz nelerdir? Ülkemiz ile yurtdışını kıyaslayabilir misiniz?

Standartlar yaşam kalitemizi artırmakta ve hayatımıza kolaylık sağlamaktadır. Acil aydınlatma ürünleri inşaat proje bütçelerinde çok küçük bir pay almasına rağmen, hayati önem taşımaktadır. Ürünlerin ihtiyaç olduğu zaman çalışmaması, ürünün ortamda hiç bulunmaması ile eşdeğerdir.. Ürün seçimi, kullanımı ve bakımı ile ilgili bu bakış açısının sorumlu kişiler tarafından hissedilmesi çok önemlidir. Acil aydınlatma ürünleri ve uygulaması ile ilgili ülkemizde standartlar ve mevzuatlar bulunmaktadır. İlk ciddi çalışma 1999 depremi sonrası başlandı ve 2002 yılında yasalaşan “ Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” ile mevzuata eklendi

Acil aydınlatma sistemi uygulaması TS EN1838 ve TS EN 50172 Acil Aydınlatma Uygulama Standartlarına göre yapılmalıdır. Diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında ülkemizdeki en büyük problem Standartlara uygun ürünlerin kullanılmamasıdır. Maalesef bu ürünlerde teknik servis ve yedek parça desteği olmadığı için  kısa süre çalışıp, daha sonra işlevini yerine getiremeyen, sadece görsel olarak monte edilmiş ürünler olarak kalmaktadır..

Birçok Körfez ülkesi ve Avrupa ülkelerinde acil aydınlatma ürünleri ile ilgili devlet kurumu tarafından özel onay alınmaktadır. Bu onay o ürüne ve üretim yerine ait uluslararası standartlara uygunluğu ile ilgilidir. Acil aydınlatma ürünlerinin düzenli bakımı ve kontrolünün yapılması zorunludur. Yapılan bakımların kayıtlarının tutulması gerekmektedir. Ülkemizde test, bakım ve denetleme konusunda eksikler bulunmaktadır. Yurtdışında acil aydınlatma ürünlerinin düzenli bakımlarının yapılması, kayıt altına alınması ve gerektiğinde ibra edilmesi yasal zorunluluktur. Ülkemizde böyle bir onay kurumu olmadığı için, ürünlerin standartlara uygunluğu ve bakımı denetim altında değildir.

Mevcut yapılarda kullanılmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Acil aydınlatma ürünlerinin küçük konutlar hariç topluma açık tüm binalarda kullanılması zorunludur. Acil aydınlatma sistemlerinin kullanımı ile birlikte bakımlarının da düzenli olarak yapılarak sistemin acil bir durumda çalışır vaziyette olması esas olandır.

Kullanım yerleri;

  • Konutlar; Toplu Konutlar, Apartmanlar
  • Konaklama amaçlı binalar;  Oteller, Yurtlar, Pansiyonlar, Kamplar, Tatil köyleri
  • Kurumsal Binalar; Okullar, Dershaneler, Hastaneler, Cezaevleri
  • Ofis Binaları: Bankalar, Kamu hizmet binaları, Muayenehaneler
  • Ticari Amaçlı Binalar; AVM ler, Mağazalar, Marketler, Pasajlar,
  • Endüstriyel Yapılar; Fabrikalar, Üretim tesisleri, Enerji üretim tesisleri
  • Toplanma Amaçlı Binalar; Restoranlar, Kahvehaneler, Müzeler, İbadet yerleri, Spor salonları, Havaalanları, Terminal ve garlar, Depolama Amaçlı Tesisler, Otoparklar, Yüksek Tehlikeli yerler

Aydınlatma tasarımı konusunda sektörümüzde yeterli alt yapı olmadığı ifade ediliyor. Bu konudaki eksiklik nedir?

Acil aydınlatma sistemleri ile ilgili projelendirme yapılırken, ürün seçimi ve uygulaması konusunda ilgili standartlar bağlayıcıdır. Acil durum yönlendirme ve acil aydınlatma armatürlerinin nereye ve nasıl yerleştirileceği TS EN 1838 standardında detaylı olarak açıklanmaktadır.

Hayati önem taşıyan bu konuda insanları eğitim ile bilinçlendirmek çok önemlidir. Üniversitelerde, yüksek okullarda, meslek liselerinde konu ile alakalı derslerin eklenmesi destekleyici olabilir. İş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına da bu konuda sorumluluk düşmektedir.

Beş A ihracat yapan en önemli firmamızdır. Yurtdışı yapılanmasını nasıl gerçekleştiriyorsunuz? Satışlarınız proje odaklı mıdır?

Yurtdışında ürünlerimizin temsilcisi olan firmalar ve proje bazında çalışmalar yapıyoruz. Yurtdışı fuarlarına katılarak yeni pazarlarda ürünlerimizi tanıtıyoruz. Pazar payımızı artırıcı tanıtım ve iş gezileri düzenliyoruz.

EY Türkiye Girişimci Kadın Liderler Programı 2017’ye kabul edildiniz. Bu konudan biraz bahseder misiniz?

EY Türkiye Girişimci Kadın Liderler Programı, işlerini büyütme hedefi, tutkusu ve potansiyeli olan kadın girişimcilere ulaşarak onların hedeflerini gerçekleştirmelerine yardım eden bir liderlik programıdır. Programın amacı işletmelerinin operasyonlarını işletme stratejileri ve uygulamaları hakkında bilgi alışverişi ile bilgi birikimlerini artırmak, potansiyel ortaklıkları, stratejik işbirliklerini, yeni müşteri ve tedarikçileri ve muhtemel sermaye kaynaklarını tespit etmek, birebir mentorluk desteği almak, uluslararası pazarlarda etkin faaliyet göstermeye hazır, alanında lider olmak isteyen kadın girişimcilere destek olmaktadır. Tüm dünyada uygulanmakta olup, Türkiye’de 2016 yılında faaliyete geçmiştir. Yılda toplam 10 kadın girişimciye bu destek verilmektedir.

Firma olarak 2017 yılına nasıl bakıyorsunuz?

2016 yılı ülkemiz açısından olumsuzlukların yaşandığı bir yıl oldu. Bunun 2017’ye yansıması özellikle ilk çeyrekte çok fazla hissedildi. Dinamik, çalışkan ve gelişmekte olan bir ülkeyiz. Dünyada her sektörde olduğu gibi aydınlatma sektöründe de teknoloji hızla ilerlemektedir. Kullanımı ve bakımı kolaylaştıran yazılım alt yapılı teknolojik ürünlerin projelerde ağırlık kazanacağını öngörmekteyiz.Ürün gamımızı bu doğrultuda genişletmekteyiz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz